Η είδηση ότι ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ απέκτησε το 9,2% στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην αγορά, πυροδότησε αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι κρύβεται πίσω από αυτήν, και έκανε τον Μασκ πλουσιότερο κατά 1 δισ. δολάρια σε λίγες μόνο ώρες.

Η επένδυση αυτή, εκτός του ότι τον καθιστά ως τον μεγαλύτερο μέτοχο της Twitter σηματοδοτεί και μία σημαντική στροφή στην τακτική που ακολουθεί ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο: επί της ουσίας ο Ίλον Μασκ διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιό του, το οποίο για χρόνια κυριαρχείτο από μόνο μία μετοχή, αυτή της Tesla.

Με βάση την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής  η συμμετοχή του Μασκ στην αγαπημένη του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αποτιμήθηκε στα 2,89 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει καλά: Ο δισεκατομμυριούχος είδε την περιουσία να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Παρόλο που ο Μασκ είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, η συμμετοχή του εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα της συνολικής περιουσίας του.

Η αγάπη του για τα Tweet

Ο Ίλον Μασκ είναι ιδιαίτερα ενεργός στο Twitter και έχει πάνω από 80 εκατομμύρια ακόλουθους από τότε που μπήκε στον ιστότοπο το 2009.

Έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να κάνει πολλές ανακοινώσεις, σφυγμομετρήσεις και σχόλια, πολλά από τα οποία τον έχουν φέρει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών. Ένα τιτίβισμά του μπορεί να ανεβοκατεβάσει  τιμές κρυπτονομισμάτων, ή μετοχών.

Τελευταία, ωστόσο, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ήταν επικριτικός για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και τις πολιτικές της.

Πρόσφατα έκανε μια «δημοσκόπηση», ρωτώντας τους αν η εταιρεία τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Αφού πάνω από το 70% απάντησε όχι, ρώτησε αν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα και είπε ότι σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει τη δική του πλατφόρμα.

Τα πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματα και οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες προσθήκες χρηστών του Twitter έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξής του.

Μια κανονιστική κατάθεση τη Δευτέρα έδειξε ότι ο Μασκ κατέχει 73,5 εκατομμύρια μετοχές στο Twitter, μερίδο 9,2%. Η Vanguard είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, με μερίδιο 8,79%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Τα επόμενα βήματα

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ενδεχόμενη εξαγορά της εταιρείας.

«Ο Μασκ θα μπορούσε να προσπαθήσει να κρατήσει μια πιο επιθετική στάση εδώ στο Twitter», δήλωσε ο αναλυτής του Wedbush Νταν Άιβς τη Δευτέρα στο « Squawk Box » του CNBC . «Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κάποιου είδους εξαγορά».

«Η πραγματική επένδυση του Μασκ είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του πλούτου του και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια εξαγορά εξ ολοκλήρου», έγραψε ο αναλυτής της CFRA Research Angelo Zino σε σημείωμα πελατών.

Ο Μασκ έχει κάνει στο παρελθόν επενδύσεις σε πρώιμο στάδιο σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Stripe Inc και της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Vicarious, αλλά η τελευταία του επένδυση είναι η πρώτη του είδους της.

Είναι επίσης ο ιδρυτής και ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, και ηγείται της νεοσύστατης εταιρείας Neuralink με τσιπ εγκεφάλου και της εταιρείας υποδομής The Boring Company.

Οι μετοχές του Twitter, οι οποίες είχαν υποχωρήσει 38% τους τελευταίους 12 μήνες έως το κλείσιμο της Παρασκευής, διαπραγματεύονταν στα 47,19 δολάρια. Μετά το ράλι της Δευτέρα η εταιρεία πρόσθεσε έως και 8,38 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της, η οποία τώρα ανέρχεται στα 39,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή