Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε την «εξέταση» ανταγωνιστών και πελατών της Microsoft σχετικά με τον τομέα cloud της αμερικανικής εταιρείας και συγκεκριμένα σχετικά με τις συμφωνίες αδειοδότησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο είχε πρόσβαση στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίσημη διερεύνηση της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιβάλλει στο παρελθόν πρόστιμο ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Microsoft για παραβίαση των ευρωπαϊκών αντί-ανταγωνιστικών κανονισμών και για μη συμμόρφωση στην εντολή να σταματήσει τις μονοπωλιακές της πρακτικές.

Αιτία της νέας προκαταρκτικής διερεύνησης είναι οι καταγγελίες της γερμανικής NextCloud και της γαλλικής OVHcloud για τις πρακτικές της Microsoft στον τομέα του cloud computing.

«Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της πληροφορίες ότι η Microsoft ενδεχομένως να χρησιμοποιεί την δυνητικά κυρίαρχη θέση της σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς λογισμικού για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών στο υπολογιστικό νέφος», αναφέρεται στο σχετικό ερωτηματολόγιο.

Βασική ερώτηση που τίθεται από τη ρυθμιστική αρχή είναι αν οι όροι της Microsoft για την παροχή αδειών χρήσης προς παρόχους cloud υπηρεσιών επιτρέπουν σε άλλες εταιρείες να ανταγωνιστούν με αποτελεσματικό τρόπο.

Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα αν οι εταιρείες απαιτείται να διαθέτουν λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές της Microsoft για να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες της στη δική τους cloud υποδομή. Τέλος, από το ερωτηματολόγιο δεν λείπουν θέματα σχετικά με το αντίτιμο των αδειών χρήσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI