Ένα νόμο – σταθμό, για να χαλιναγωγήσει την ισχύ των Big Tech στην αγορά, έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και αύριο Πέμπτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη συμφώνησαν σε πολλές από τις τελευταίες πτυχές του νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η νομοθεσία αναμένεται να στοχεύσει εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ και διαθέτουν μια βασική διαδικτυακή «πλατφόρμα», όπως ένα κοινωνικό δίκτυο ή ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, σύμφωνα με δύο άτομα που εμπλέκονται άμεσα στη συμφωνία.
Οι προϋποθέσεις
Για να πληροί τις προϋποθέσεις, μια εταιρεία θα πρέπει επίσης να έχει τουλάχιστον 45.000 ενεργούς χρήστες, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι.
Η Google, η Amazon, το Facebook, η Apple και η Microsoft…πληρούν όλες τις προδιαγραφές του νόμου, ωστόσο είναι πιθανό να περιληφθούν και άλλες εταιρείες, όπως ο ιστότοπος καταλυμάτων Booking.com και η σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.
Όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία δήλωσαν ότι οι τελικές διατάξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν και ο χρόνος των ανακοινώσεων μπορεί ακόμη να καθυστερήσει, καθώς οι διαπραγματευτές συνεχίζουν να βγάζουν…προς τα έξω περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, το πλαίσιο που συμφωνήθηκε τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη αναθεώρηση των νόμων που διέπουν τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο για περισσότερες από 2 δεκαετίες.
Οι κανόνες
Ο νόμος θα καθορίζει για πρώτη φορά τους κανόνες για το πώς οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να ανταγωνίζονται -η μία την άλλη- εντός της αγοράς της ΕΕ. Μεταξύ των όσων συμφωνήθηκαν από τα όργανα της ΕΕ, υπάρχει ένα μέτρο που θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν μια εφαρμογή email ή μια μηχανή αναζήτησης όταν αγοράζουν ένα νέο smartphone.
Και αυτό καθότι οι χρήστες θα έχουν επίσης το νόμιμο δικαίωμα να απεγκαταστήσουν εφαρμογές.
Προς το παρόν, εταιρείες όπως η Apple και η Google…προφορτώνουν πολλές από τις υπηρεσίες τους σε συσκευές χωρίς να δίνουν στους καταναλωτές άλλη επιλογή πρωτύτερα.
Νέες δυνατότητες στους καταναλωτές
Επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες με μεγαλύτερους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες χειρίζονται τα δεδομένα τους. Ένα άλλο μέτρο που φέρεται να συμφωνήθηκε μεταξύ των νομοθετών στις Βρυξέλλες θα αναγκάσει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να αλληλεπιδρούν με ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε σχέση με μικρότερους ανταγωνιστές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας χρήστης του WhatsApp που ανήκει στο Meta θα πρέπει να μπορεί να στέλνει μηνύματα απευθείας σε έναν χρήστη μιας εντελώς διαφορετικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, «σπάζοντας» το «κλειστό» μοντέλο που προτιμούν πολλές ομάδες τεχνολογίας.
Υποστήριξη και επικρίσεις
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες θα αλλάξουν το τοπίο. Ο Andreas Schwab, Γερμανός ευρωβουλευτής και βασικός διαμεσολαβητής στις Βρυξέλλες, είπε ότι ο νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές θα έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να εισέλθουν σε μια αγορά που κυριαρχείται από λίγες εταιρείες και περιορίζει τη δυνατότητα για τις υπάρχουσες εταιρείες να εισέλθουν σε «κλειστές» αγορές.
Την ίδια στιγμή, οι επικριτές του επερχόμενου νομοθετικού πλαισίου αντιτείνουν ότι η νομοθεσία θα περιορίσει την καινοτομία.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ αγνόησαν τέτοιες επικρίσεις και ετοιμάζονται να…γιορτάσουν τους νέους κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2023.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους