Μία νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για να διασυνδέει τους οδηγούς – χρήστες των οδικών υποδομών απευθείας με τις συγκοινωνιακές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες ασφαλείας, προειδοποιήσεις κινδύνου και ενημερώσεις για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, ανεξαρτήτως της συσκευής ή του συστήματος εντός του οχήματος που χρησιμοποιούν, παρουσίασε η Vodafone.

Η πλατφόρμα είναι συμβατή με όλες τις εφαρμογές τρίτων μερών (third-party apps) και συστήματα πλοήγησης εντός οχήματος. Στόχος της Vodafone είναι να διαθέσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μέσα από τις δικές εφαρμογές της Vodafone Automotive εντός του έτους, ενώ συνεργάζεται με αρκετούς συνεργάτες για να φέρει νέες τεχνολογίες σε χρήστες οδικών υποδομών.

Η νέα πλατφόρμα, που φέρει το ακρωνύμιο STEP (“Safer Transport for Europe Platform”, δηλαδή Πλατφόρμα Ασφαλέστερης Μετακίνησης για την Ευρώπη), στοχεύει να επιλύσει το πρόβλημα του κατακερματισμού των δεδομένων και των πληροφοριών που περιορίζουν τα οφέλη τα οποία μπορεί να φέρει η συνδεσιμότητα στην οδική ασφάλεια.

Οι συγκοινωνιακές αρχές σήμερα συχνά περιορίζονται στο να αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια μέσω των οδικών υποδομών – όπως σήμανση, φωτεινές επιγραφές κτλ – ή μέσω ενός περιορισμένου αριθμού τεχνολογιών που αναπτύσσονται από ανεξάρτητους κατασκευαστές, όπως τα συστήματα πλοήγησης εντός του οχήματος.

Λύσεις για τις προκλήσεις της οδικής ασφάλειας

Το STEP προσφέρει τη λύση για αυτές τις προκλήσεις. Ως μία πλατφόρμα, η οποία στηρίζεται στο cloud και είναι δομημένη σε ανοιχτά βιομηχανικά πρότυπα, το STEP επιτρέπει σε ένα ευρύ οικοσύστημα συμμετεχόντων – κυβερνήσεις, συγκοινωνιακές αρχές, παρόχους υπηρεσιών μετακίνησης και εταιρίες κινητής – να συνεργαστούν για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, το STEP θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη μεταφορά μηνυμάτων ασφαλείας και στοχευμένων ενημερώσεων από φορείς λειτουργίας αυτοκινητόδρομων σχετικά με διακοπές ή περιορισμό κυκλοφορίας και τροχαία ατυχήματα μέσα από μία ποικιλία συστημάτων εντός οχήματος, αλλά και εφαρμογών πλοήγησης.

Επίσης, το STEP μπορεί να καταστήσει εφικτή τη μοντελοποίηση του οδικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας ασφαλή, ανωνυμοποιημένα και συγκεντρωτικά στοιχεία θέσης των οχημάτων. Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Vodafone είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη λειτουργικότητα ασφαλείας της πλατφόρμας ώστε να περιλαμβάνει ειδοποίηση εντοπισμού για ευάλωτους χρήστες του δρόμου – για παράδειγμα, ο οδηγός ενός βαρέος οχήματος να μπορεί να λάβει ειδοποίηση για παρακείμενους ποδηλάτες ή πεζούς εκτός ορατότητας – όπως επίσης για τη διαχείριση στόλου, εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων και υποστήριξη της ασφάλισης οχήματος βάσει χρήσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία