Το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες cloud πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση με τίτλο «Η πρόοδος προς τoυς στόχους της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ» που εκπονήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το ένα τέταρτο (26%) περίπου του συνόλου των εταιρειών της ΕΕ χρησιμοποιεί υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, ποσοστό που απέχει πολύ από τον στόχο του 75% έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι από τώρα έως το 2030, η ΕΕ πρέπει να καλύψει ένα κενό της τάξης του 49%. Οι υπηρεσίες Cloud μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της ασφάλειας των δεδομένων, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, να βοηθήσουν τις εταιρείες να αποκτήσουν κλίμακα και να μειώσουν το κόστος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κρίσιμες για τη συνολική τους επιτυχία, αλλά και την ικανότητά τους να αναπτύσσονται και να υποστηρίζουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εταιρείες της ΕΕ που υστερούν σε αυτούς τους στόχους. Συνολικά, το ποσοστό των νοικοκυριών που καλύπτονταν από δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων αυξήθηκε κατά 59% το 2021. Στην Ελλάδα το κενό ως προς τους στόχους του 2030 έφτασε το 90%, καθώς μόλις το 10% των νοικοκυριών είχε πρόσβαση σε δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων. Η κάλυψη του κενού αυτού θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τα περισσότερα, αν όχι όλα τα κράτη-μέλη, λόγω του υψηλού κόστους και των επιχειρησιακών προκλήσεων για την ανάπτυξη των δικτύων αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κενό στις ψηφιακές δεξιότητες

Η έλλειψη ειδικών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνιστά επίσης ανασταλτικό παράγοντα στην πρόοδο των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να κλιμακώσει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για να ηγηθεί παγκοσμίως. Στην ΕΕ των 27, ο αριθμός των ειδικών στις ΤΠΕ ανέρχεται επί του παρόντος σε 8,43 εκατομμύρια. Αν και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε περισσότερο στη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία τον περασμένο χρόνο, σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος της Ψηφιακής Δεκαετίας για 20 εκατομμύρια ειδικούς στις ΤΠΕ. Στην Ελλάδα μάλιστα το συγκεκριμένο κενό ανέρχεται σε 400.000 άτομα.

Μείωση της προόδου στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ

Η ψηφιακή ένταση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά την τελευταία πενταετία, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την ΕΕ μεταξύ 2016-2021 να είναι μόλις 2%. Η ψηφιακή ένταση ορίζεται σύμφωνα με τον δείκτη “Digital intensity Index” που μετρά τη διαθεσιμότητα 12 διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση (30 Mbps και άνω) και σε ειδικούς στις ΤΠΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κράτη-μέλη υστερούν πλέον ακόμη περισσότερο ως προς την επίτευξη των στόχων τους σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Τα κράτη – μέλη των οποίων το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει η Επιτροπή θα καταγράψουν αύξηση των κεφαλαίων και των επιχορηγήσεων που διατίθενται προς αυτά. Η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει μειωμένες επιχορηγήσεις λόγω της εκτιμώμενης αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Τέσσερις παράγοντες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση των στόχων

  1. Συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων: Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών -μελών θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ψηφιακές επενδύσεις θα είναι αποτελεσματικά στοχευμένες, συγχρονισμένες και προγραμματισμένες.
  2. Σύνδεση ψηφιακών οικοσυστημάτων: Η εμφάνιση νέων ψηφιακών οικοσυστημάτων θα εξαρτηθεί από ένα ευρύ φάσμα φορέων που συνεργάζονται, ενώ οι κυβερνήσεις παρέχουν διευκολύνσεις.
  3. Κοινή χρήση δεδομένων: Η διασφάλιση ότι τα δεδομένα είναι προσβάσιμα, επαναχρησιμοποιούμενα και ασφαλή θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της κοινής χρήσης τους και θα στηρίξει τα ψηφιακά οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων πόλεων, της ηλεκτρονικής υγείας, της έξυπνης ενέργειας και της κινητικότητας.
  4. Επίδειξη ψηφιακής αξίας: Η ανάδειξη της αξίας των ψηφιακών επενδύσεων μέσω πιλοτικών και αποτελεσματικών πλαισίων μέτρησης των οφελών μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση περαιτέρω δημόσιων επενδύσεων και στην ενημέρωση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για μελλοντικές επενδύσεις.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων για κάθε κράτος εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Βουτσινάς (ΕΕΠ): Κατοχυρώστε τον διακριτικό τίτλο της εταιρείας σας
Executive |

Γιατί είναι σημαντική η κατοχύρωση του διακριτικού τίτλου μιας εταιρείας

Οδιακριτικός τίτλος, ως ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα της επιχείρησης ή του εμπορικού καταστήματός της, διαφοροποιείται, κατοχυρώνεται και προστατεύεται αυτόνομα από τα λοιπά διακριτικά γνωρίσματα

Συνεργασία KPMG και Microsoft στις φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες
Executive |

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες

Το KPMG Digital Gateway, που στηρίζεται στο Microsoft Azure, παρέχει σε πραγματικό χρόνο σφαιρική εικόνα των φορολογικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων