Ο παγκόσμιος δημόσιος δανεισμός αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από τα 10,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σχεδόν ένα τρίτο πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει σε σημείωμά του ότι παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, ο δανεισμός θα παραμείνει αυξημένος λόγω των υψηλών απαιτήσεων μετατροπής χρέους και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Προσθέτει επίσης, ότι  137 χώρες θα δανειστούν ένα ποσό της τάξης των 10,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ποσό μειωμένο κατά 30% σε σχέση με το 2020, αλλά αυξημένο σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο δανεισμού μεταξύ 2016 και 2019, πριν από την πανδημία.

«Η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών θα αυξήσει το κόστος της κρατικής χρηματοδότησης», ανέφεραν οι αναλυτές της S&P.

«Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στα κράτη που δεν μπόρεσαν να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη, να μειώσουν την εξάρτηση από τη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα και όπου τα  έντοκα γραμμάτια είναι ήδη εξαιρετικά υψηλά κατά μέσο όρο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές