Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη και ο Λευκός Οίκος, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη του G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου. Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο πακέτο κατά της Μόσχας.

Ανοίγει τη βεντάλια η Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο θα μπλοκάρει όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία, θα αυξήσει τα μέτρα που αφορούν τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα και τις κρατικές επιχειρήσεις, ενώ θα διευρύνει τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον αξιωματούχους και συγγενικά πρόσωπα.

Στόχος είναι να αυξηθεί το κόστος που πληρώνει η Ρωσία για τον πόλεμο και να ενισχυθεί η απομόνωση της σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό επίπεδο.

“Τα μέτρα θα αποδυναμώσουν τα εργαλεία της ρωσικής κρατικής μηχανής, θα προσθέσουν σημαντική και άμεση οικονομική ζημιά στη Ρωσία και θα θέσουν την ρωσική κλεπτοκρατία προ των ευθυνών της για τα κεφάλαια και την στήριξη που παρέχει στον πόλεμο του Πούτιν” ανέφερε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNN. “Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους συναιτέρους μας, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα και την ενότητα μας στην επιβολή άνευ προηγουμένου πλήγμα στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας”.

Τα νέα αμερικανικά μέτρα θα έρθουν στον απόηχο της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να δηλώσει πως στο εξής δεν θα επιτρέπει στη Ρωσία να αποπληρώνει υποχρεώσεις της χρησιμοποιώντας αποθέματα της σε δολάρια που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες. Αν και η Ουάσιγκτον είχε μπλοκάρει τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα στις αμερικανικές τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών επέτρεπε στο ρωσικό κράτος να χρησιμοποιεί τα αποθέματα του για την αποπληρωμή υποχρεώσεων.

Το πέμπτο πακέτο της Ε.Ε. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ίδια ώρα προσανατολίζεται επίσης στην υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, στοχοποιώντας αυτή την φορά και τον νευραλγικό ενεργειακό κλάδο και πιθανότατα τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα. Την στοχοποίηση του ρωσικού άνθρακα στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων επιβεβαίωσαν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι των Βρυξελλών σε δηλώσεις τους από χθες.

«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά  η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο ευρωπαϊκό πακέτο εκτιμάται πως θα προστεθούν επίσης νέα μέτρα για τις ρωσικές τράπεζες, όπως η πλήρης απαγόρευση των συναλλαγών, το εμπόριο, όπως επίσης η μετακίνηση και πρόσβαση ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της Ε.Ε.. Στο στόχαστρο θα βρεθούν επίσης επιπλέον πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ τους και οι κόρες του, καθώς και επιπλέον ολιγάρχες και συγγενείς τους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή