Στη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά τις θηριωδίες στην Μπούτσα.
Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την πίεσή της στη Ρωσία, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζοντας προτάσεις που αφορούν στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνεται η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, κάτι που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB.
Η απαγόρευση ρωσικών πλοίων που διαχειρίζεται η Ρωσία από το να έχουν πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ συγκαταλέγεται στα νέα περιοριστικά μέτρα σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε βασικά προϊόντα όπως γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν.
Περαιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς για τη Μόσχα με στόχο την υποβάθμιση βιομηχανικής ικανότητας της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται στα νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα.
Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για ειδικές νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, θαλασσινά και ποτά. Τέλος, αναφέρει ότι λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη.
Υπό εξέταση και οι εισαγωγές πετρελαίου
«Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη» συμπληρώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι εκείνος ο οποίους χθες προέταξε την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα.
Το νέο πακέτο κυρώσεων πρόκειται να συζητηθεί αύριο Τετάρτη σε επίπεδο πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ και για την ώρα –σύμφωνα με τα διεθνή μέσα- η ένωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιλάβει στις κυρώσεις το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, που έχει μεγάλη ανάγκη η ΕΕ.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα που παραδόθηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 7,9% στα 205 δολάρια ο τόνος.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ήμισυ του θερμικού άνθρακα της Ευρώπης, που χρησιμοποιείται για τα καύσιμα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και πριν από τις κυρώσεις, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετώπιζαν δυσκολίες να προμηθευτούν ρωσικό άνθρακα, καθώς αρκετές τράπεζες αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν τις συναλλαγές εμπορευμάτων, αναγκάζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της ηπείρου να αγοράσουν άνθρακα στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.
Ντομπρόφσκις: Και νέοι περιορισμοί στο εμπόριο
Σε δηλώσεις του ο Βάλντις Ντομπρόφσκις επιβεβαίωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως η ενέργεια και πιο ειδικά ο άνθρακας θα είναι πιθανότατα τμήμα των νέων κυρώσεων της Ε.Ε., μαζί με την προσθήκη νέων περιορισμών στο ρωσικό εμπόριο, το μεταφορικό κλάδο, αλλά και πρόσωπα που συνδέονται με ρώσους ολιγάρχες.
«Εάν θέλουμε πραγματικά να επηρεάσουμε τη ρωσική οικονομία, αυτό είναι που πρέπει να κοιτάξουμε και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας αναφορικά με το πέμπτο πακέτο (των κυρώσεων)» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Λεμέρ: Συμφωνήσαμε στη διεύρυνση των κυρώσεων
Από την πλευρά του και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία, επεσήμανε επίσης πως τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να συμπεριλάβουν τον ενεργειακό κλάδο στις κυρώσεις, αν και το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες είναι υπό εξέταση.
«Όλα τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να διευρύνουμε τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές και να αυξήσουμε τις προσπάθειες μας κατά της Ρωσίας. Συζητήσαμε επίσης την διεύρυνση της λίστας των ατόμων και των εταιρειών που θα προστεθούν στις νέες κυρώσεις» σχολίασε, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία