Πριν από 2,5 χρόνια, η Αντιπρυτανεία Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ξεκίνησε το έργο της με μία σημαντική προτεραιότητα. Να δώσει βήμα στους ανθρώπους του ΑΠΘ να μιλήσουν για το πολύτιμο έργο τους. Για την έρευνά τους που αλλάζει τη ζωή μας.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 295 ερευνητικά εργαστήρια, ένα Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) με 22 διεπιστημονικές ομάδες και πλήθος άλλων ερευνητικών υποδομών, είναι ένας σημαντικός κόμβος γνώσης και καινοτομίας. Μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοιτίδες της χώρας. Είναι χρέος μας να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους να επικοινωνήσουμε την αξία αυτής της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας μέσα στην κοινωνία.
Σε ένα Ίδρυμα που διαχειρίζεται 1.000 – 1.500 ερευνητικά έργα το χρόνο, με εισροές που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ μόνο το περασμένο έτος, τα «διαμάντια» της έρευνας και τα αποτελέσματα συνολικά αυτής της εργώδους προσπάθειας όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να φτάνουν στην ελληνική κοινωνία. Να αφορούν, να εμπλέκουν και να εμπνέουν ένα ευρύτερο κοινό.
Για το σκοπό αυτό, ως Αντιπρυτανεία υιοθετήσαμε νέους αποτελεσματικότερους τρόπους διάχυσης της έρευνας του ΑΠΘ:
- Υλοποιήσαμε τη δράση προβολής «Η έρευνα αλλάζει τη ζωή μου», σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας «Διάχυσης Έρευνας, Προβολής & Επικοινωνίας» της Αντιπρυτανείας, με την οποία δώσαμε την ευκαιρία στην ακαδημαϊκή κοινότητα να προβάλλει τα ερευνητικά της αποτελέσματα μέσα από μικρής διάρκειας βίντεο. Ο πρώτος κύκλος της δράσης ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στο Youtube στο κανάλι «Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ».
- Θεσμοθετήσαμε την οργανωμένη και συστηματική καταγραφή των ερευνητικών αποτελεσμάτων των έργων που ολοκληρώνονται στο ΑΠΘ, και τη συμπερίληψή τους σε μηνιαίο ψηφιακό τεύχος με στόχο α) την τακτική διάχυσή τους εσωτερικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την ενημέρωση όλων των ερευνητριών και ερευνητών για τα επιτεύγματα του Ιδρύματος συνολικά, β) την ευκαιρία ‘γνωριμίας’ μεταξύ των ερευνητικών ομάδων και τη διερεύνηση δυνητικών συνεργασιών για το μέλλον, γ) τη δυνατότητα δημόσιας προβολής τους ύστερα από συνεννόηση με τις/τους Επιστημονικά Υπεύθυνες/νους. Τα 21 ψηφιακά τεύχη που έχουν εκδοθεί έως σήμερα είναι διαθέσιμα στο κοινό (ISSUU – AUTH Research Committee).
Στο πλαίσιο των συνολικότερων προσπαθειών μας να βάλουμε την έρευνα «σε πρώτο πλάνο» ξεκινούμε τη συνεργασία με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο (ot.gr). Θέλω να ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτή τη συνεργασία. Για τη δυνατότητα που μας δίνετε να ανοίξουμε ένα κανάλι άμεσης πρόσβασης των ερευνητικών μας ομάδων σε ένα μέσο δημοσίευσης που μεταξύ άλλων επιχειρεί τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ερευνητικές ομάδες, δίνοντας ευκαιρίες σε όλες και σε όλους τους επιστήμονες του ΑΠΘ «φωνή» εκτός Πανεπιστημίου.
Γιατί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι οι άνθρωποί του και οι ιδέες τους, και η έρευνά τους δε σταματάει ποτέ.
*Στράτος Στυλιανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ
Latest News
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης