Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων στην ΕΕ μεταξύ 2002 και 2021, περισσότερο από τις εισαγωγές, οι οποίες παρουσίασαν επίσης σταθερή αύξηση, σύμφωνα με την Eurostat.
Οι εξαγωγές σχεδόν πενταπλασιάστηκαν και από από 50 δισ. ευρώ το 2002 ανήλθαν σε 235 δισ. ευρώ το 2021, ενώ οι εισαγωγές τριπλασιάστηκαν και από 32 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 100 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.
Με τις εξαγωγές εκτός ΕΕ να αυξάνονται περισσότερο από τις εισαγωγές, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ σε φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα έφτασε τα 136 δισεκατομμύρια ευρώ, την υψηλότερη τιμή από το 2002 (18 δισεκατομμύρια ευρώ).
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (κατάταξη βάσει συνολικού εμπορίου σε εκατομμύρια ευρώ), η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας (56 δισ. ευρώ) το 2021, ακολουθούμενη από το Βέλγιο (46 δισ. ευρώ) και την Ιρλανδία (38 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, στην πρώτη θέση βρέθηκε το Βέλγιο (19 δισ. ευρώ), και ακολούθησαν η Γερμανία (18 δισ. ευρώ) και η Ολλανδία (15 δισ. ευρώ).
Κύριοι εταίροι ΗΠΑ και Ελβετία
Ο κύριος προορισμός των εξαγωγών φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων εκτός ΕΕ το 2021 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο (32%) αυτών των εξαγωγών, ακολουθούμενες από την Ελβετία (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (7% ) και την Κίνα (6%).
Οι εισαγωγές σχετικών προϊόντων στην ΕΕ προέρχονταν κυρίως από την Ελβετία (που αντιπροσωπεύουν το 36% των εισαγωγών από την ΕΕ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (30%), ακολουθούμενες από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο από 8%).
Όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ 2002 και 2021, οι εξαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9% ετησίως και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% ετησίως. Σε όλη αυτή την περίοδο, το εμπορικό ισοζύγιο ήταν υπέρ της ΕΕ, σημειώνοντας κορύφωση 48 δισ. ευρώ το 2020 και ελαφριά υποχώρηση στα 46 δισ. ευρώ το 2021.
Όσον αφορά την Ελβετία, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν επίσης κατά 9% ετησίως, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8% ετησίως, μεταξύ 2002 και 2021. Την ίδια περίοδο, η ΕΕ είχε εμπορικό έλλειμμα που κορυφώθηκε στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, το 2012, 2019 και 2021.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ