Την άμεση εκταμίευση 3,5 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές χώρες που υποδέχονται προσφυγικές ροές από την Ουκρανία ενέκριναν οι πρέσβεις στην ΕΕ.

Κατά το τρέχον έτος θα καταβληθεί το ποσό ως αυξημένη αρχική προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του REACT-EU, ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανάκαμψης μετά την πανδημία που αποσκοπούν στην ενίσχυση των ταμείων της πολιτικής συνοχής και του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Τα κράτη μέλη με τους μεγαλύτερους αριθμούς αφίξεων, είτε ως χώρες διέλευσης είτε ως χώρες τελικού προορισμού, θα λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο.

Πώς θα καταβληθεί η χρηματοδότηση

Η πρόταση για την χρηματοδότηση που ενέκριναν οι πρέσβεις καθιστά δυνατή την ελάφρυνση της πίεσης που ασκείται στους δημόσιους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την εισροή προσφύγων από την Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, η προχρηματοδότηση από τη δόση του REACT-EU για το 2021 θα αυξηθεί από 11 % σε 15 % για όλα τα κράτη μέλη, και από 11 % σε 45 % για τις χώρες της ΕΕ όπου η εισροή προσφύγων από την Ουκρανία ανήλθε σε πάνω από το 1 % του πληθυσμού τους στο τέλος του πρώτου μήνα μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι χώρες που θα λάβουν προχρηματοδότηση ύψους 45 % είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, οι οποίες συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία, οι οποίες είχαν φιλοξενήσει έναν αριθμό εκτοπισθέντων ατόμων που ισοδυναμούσε με ποσοστό άνω του 1 % του πληθυσμού τους έως τις 23 Μαρτίου 2022.

Επιπλέον, η πρόταση καθιερώνει ένα μοναδιαίο κόστος ανά άτομο, καθιστώντας έτσι δυνατή την ευκολότερη και ταχύτερη εκτέλεση των κονδυλίων. Το μοναδιαίο κόστος θα διευκολύνει, πρωτίστως, τη χρηματοδότηση των βασικών αναγκών για τα άτομα από την Ουκρανία στα οποία χορηγείται προσωρινή προστασία από την ΕΕ ή άλλη κατάλληλη προστασία βάσει της εθνικής νομοθεσίας.Το μοναδιαίο αυτό κόστος ορίζεται σε 40 € ανά εβδομάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 13 εβδομάδες κατ’ ανώτατο όριο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία άφιξης του ενδιαφερόμενου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή