Αποθέματα φαρμάκων, εμβολίων και εξοπλισμού για τη διαχείριση ασθενών που έχουν εκτεθεί σε χημικούς, βιολογικούς ή πυρηνικούς παράγοντες «χτίζει» με γοργό ρυθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε μεμονωμένο επίπεδο πολλά κράτη μέλη της Ευρώπης έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και η ηγεσία του ΝΑΤΟ, έχοντας θορυβηθεί από τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας, την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών ή χημικών όπλων, αλλά και το φόβο ενός ατυχήματος σε κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ουκρανία λόγω των εχθροπραξιών. Όμως, η Ε.Ε. θα λάβει μέτρα και συλλογικά, με την Κομισιόν να συντονίζει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των αποθεμάτων, ύψους 540 εκατ. ευρώ.

«Λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να αυξήσουμε την προετοιμασία της Ευρώπης υπό το φόβο πιθανών απειλών» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, εξηγώντας πως δημιουργείται ένα νέο απόθεμα εξοπλισμού για περιπτώσεις χημικής, βιολογικής ή πυρηνικής έκτακτης ανάγκης και ένα απόθεμα υλικών και εξοπλισμού απολύμανσης. «Στόχος μας είναι να διαθέτουμε δυνατότητες ταχείας απάντησης για τους πολίτες μας, εάν προκύψει μια τέτοια έκτακτη ανάγκη» σχολίασε ο Σλοβένος επίτροπος.

Στο ίδιο πλαίσιο η Ε.Ε. έχει ήδη αποστείλει τρία εκατομμύρια χάπια ιωδίου στην Ουκρανία, τα οποία θα διαχειριστούν και θα μοιράσουν στους πολίτες οι τοπικές αρχές σε περίπτωση μιας πυρηνικής επίθεσης ή ενός ατυχήματος σε πυρηνικές μονάδες της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα