Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας στην Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών επανέλαβε ουκ ολίγες φορές πως η Ευρώπη όχι μόνο είναι αυτάρκης σε σιτηρά και δημητριακά αλλά είναι και εξαγωγέας.

Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανά προβλήματα διατροφικής επάρκειας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οι οποίες είναι 100% εξαρτημένες από το ρωσικό σιτάρι. Στο πλαίσιο αυτό «μετά τη διπλωματία των εμβολίων μπορεί να έχουμε την διπλωματία του σιταριού και των δημητριακών», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής.

Έτσι σύμφωνα με τον ίδιο  το ποσό που διατίθεται για την στήριξη χωρών που θα έχουν πρόβλημα λόγω της μεγάλης εξάρτησης εφοδιαστικά από την Ρωσία και την Ουκρανία αγγίζει τα 2,5 δις. ευρώ. Μάλιστα 500 εκατομμύρια θα διατεθούν για να στηρίζουν οι  χώρες της ζώνης του Σαχέλ.

Μέτρα χαλάρωσης

Ο κ. Σχοινάς στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών είπε πως η Ευρώπη έχει προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων, όπως για παράδειγμα η «χαλάρωση» σε κάποιες από τις πρόνοιες της πράσινης μετάβασης, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος στους ευρωπαίους αγρότες για να παράξουν περισσότερο (π.χ. χαλάρωση κάποιων κανόνων για την αγρανάπαυση, για τα λιπάσματα).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO