Την αποφασιστικότητα των κρατών – μελών της Ε.Ε. να μην πληρώσουν τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Ο κ. Σχοινάς ρωτήθηκε για το αν ισχύει η ενιαία στάση των κρατών – μελών της Ε.Ε. απέναντι στο διάταγμα Πούτιν με το οποίο ζητά από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν το αέριο της Gazprom σε ρούβλια: «Κανένας δεν θα πληρώσει σε ρούβλια όταν τα συμβόλαια του επιτρέπουν να πληρώσουν σε ευρώ», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής για να απαντήσει και στις απειλές Πούτιν περί διακοπής της παροχής αερίου: «Όσον αφορά τις απειλές της ρωσικής πλευράς για διακοπή της παροχής, όταν το 40% με 45% των εσόδων της είναι από το αέριο, δεν ξέρω κατά πόσο είναι απειλή. Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου…».

Η Σίμσον

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον ρωτήθηκε για τα θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας των 27 κρατών – μελών και ιδίως αν η Μόσχα διακόψει το αέριο προς αυτά.

«Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης αν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε λάβει υπόψη μας και τις χώρες οι οποίες δεν έχουν τερματικούς σταθμούς LNG ή διασυνδέσεις. Θα υπάρξει αλληλοβοήθεια», ξεκίνησε να περιγράφει η Εσθονή Επίτροπος.

Η ίδια διαβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει προβλήματα σε ενδεχόμενο άμεσης διακοπής παροχής αερίου πως «για την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει αρκετό αέριο αποθηκευμένο κι επιπλέον η κατανάλωση είναι χαμηλή. Για το χειμώνα έχουμε ζητήσει από τα κράτη – μέλη να αποθηκεύσουν αέριο». Η ίδια νωρίτερα είπε ότι «έχουμε ζητήσει από χώρες εταίρους όπως από τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν να μας διασφαλίσουν ποσότητες αερίου. Επίσης η Ευρ. Επιτροπή συμφώνησε με τις ΗΠΑ να μας προμηθεύσουν ποσότητες LNG».

Η κ. Σίμσον επανέλαβε το στόχο της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία με περιορισμό κατά 2/3 των εισαγόμενων ποσοτήτων ρωσικού αερίου (ανέρχονται σε 155 δις. κυβικά μέτρα). Η Επίτροπος τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί 55 δις. κυβικά μέτρα αερίου για την αντικατάσταση ισάριθμων ποσοτήτων του ρωσικού και με ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και βιοκαύσιμα θα αντικατασταθούν οι υπόλοιπες ποσότητες».

Οι ΑΠΕ

Πάντως η Επίτροπος υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. άμεσα να αντικαταστήσει όλες τις ποσότητες ρωσικού αερίου. «Ο μόνος τρόπος είναι η ανάπτυξη ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας», σημείωσε, αναγγέλλοντας και σχετική κοινοτική οδηγία που θα επιταχύνει αυτά τα έργα.

Αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και ερωτηθείσα για την ελληνική πρόταση περί επιβολής πλαφόν στις τιμές του αερίου TTF, η κ. Σίμσον απέφυγε να απαντήσει. Παρέπεμψε στα μέτρα της Κομισιόν τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια