Προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ σε προσιτές τιμές στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο και να εξαλείψει σταδιακά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε με τα κράτη μέλη μια πλατφόρμα της ΕΕ για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.

Μια πρώτη εικονική συνάντηση, υπό την προεδρία της Γενικής Διευθύντριας Ενέργειας, Ditte Juul Jørgensen, πραγματοποιήθηκε χθες, με εκπροσώπους των 27 κρατών μελών.

Όπως συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, θα είναι ένας εθελοντικός συντονιστικός μηχανισμός, που θα φέρει σε επαφή την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, υποστηρίζοντας την αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου για την Ένωση, αξιοποιώντας στο μέγιστο το συλλογικό πολιτικό και αγοραίο βάρος της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η πλατφόρμα θα συμβάλει στη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, ιδίως για την έγκαιρη αναπλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής που υποβλήθηκε στις 23 Μαρτίου. Θα φροντίσει επίσης για τη βέλτιστη χρήση της υπάρχουσας υποδομής φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη συνεργασία με βασικούς εταίρους εφοδιασμού, επεκτείνοντας επίσης το υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενδεχομένως μέσω Μνημονίων Συνεργασίας.

Ο Φρανς Τίμερμανς , Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία , δήλωσε: «Είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται υπερβολικά από τη Ρωσία για τις ενεργειακές μας ανάγκες. Η απάντηση βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, πιο άμεσα, στη διαφοροποίηση της προσφοράς. Μέσω της πλατφόρμας αγορών ενέργειας της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να συνεργαστούν για την αγορά φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές και την ανάπτυξη μιας διεθνούς αγοράς υδρογόνου, προς όφελος όλων των χωρών. Για την ΕΕ, η αντικατάσταση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα συμβάλει στον τερματισμό της υπερβολικής εξάρτησής μας και θα παράσχει το τόσο απαραίτητο περιθώριο ελιγμών».

Η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, δήλωσε: «Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας άλλαξε ριζικά το γεωπολιτικό πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Αποφασίσαμε να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και πρέπει να τα αντικαταστήσουμε εν μέρει με εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Για να επιτύχει σε αυτό το έργο, η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τη συλλογική πολιτική και ισχύ της στην αγορά στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Με την Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ, βασιζόμαστε στην εμπειρία που αποκτήθηκε τους τελευταίους μήνες για να διασφαλίσουμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη διασφάλιση των εισαγωγών φυσικού αερίου με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Οι τομείς συνεργασίας

Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ θα εξασφαλίσει τη συνεργασία σε τομείς όπου είναι πιο αποτελεσματική η συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ και όχι σε εθνικό επίπεδο. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν:

Συγκέντρωση ζήτησης : Η πλατφόρμα θα συνεργαστεί με εκπροσώπους των κρατών μελών για τη μεγιστοποίηση της μόχλευσης για την προσέλκυση αξιόπιστων προμηθειών από τις παγκόσμιες αγορές και σε σταθερές τιμές που αντικατοπτρίζουν την προβλεψιμότητα και το μέγεθος της κοινής αγοράς της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει τη μετάβαση, όταν χρειάζεται, προς κοινές αγορές.
Αποτελεσματική χρήση της υποδομής φυσικού αερίου της ΕΕ: ​​η πλατφόρμα θα συντονίζει ενέργειες για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις αποθήκευσης αερίου και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Θα βοηθήσει επίσης στον εντοπισμό πρόσθετων αναγκών υποδομής, κατάλληλες για μελλοντική χρήση υδρογόνου.
Διεθνής προσέγγιση: Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εξασφάλισης σημαντικών ποσοτήτων μη ρωσικού φυσικού αερίου ήδη το 2022 και τη στενότητα της παγκόσμιας αγοράς, η πλατφόρμα αγορών ενέργειας της ΕΕ θα συντονίσει και θα ενισχύσει επίσης τη διεθνή προσέγγιση της ΕΕ στους εταίρους και τις αγορές φυσικού αερίου. Αυτό θα περιλαμβάνει τις κύριες χώρες εξαγωγής και εισαγωγής LNG με σκοπό να καθοριστούν και να συμφωνηθούν πιθανές ρυθμίσεις για διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Το έργο αυτό θα λάβει υπόψη τις δυνατότητες προμήθειας των εταίρων, τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις και τις υπάρχουσες καθώς και προγραμματισμένες διασυνδέσεις και υποδομές αποθήκευσης στην ΕΕ. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα κατευθυντήριο παράδειγμα.

Η πλατφόρμα θα βασίζεται σε υφιστάμενες πρωτοβουλίες πολιτικής της ΕΕ με κράτη μέλη, διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, ενώσεις και παράγοντες της αγοράς. Θα κάνει χρήση των υφιστάμενων δομών συντονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού (Gas Coordination Group, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου ENTSO-G) και της περιφερειακής αξιολόγησης της ενεργειακής υποδομής (π.χ. Ομάδες Υψηλού Επιπέδου: CESEC, BEMIP, Νοτιοδυτική Ευρώπη).

Συνεργασία με τη βιομηχανία της ΕΕ

Για να διασφαλίσει την πρόσβαση στις γνώσεις της αγοράς και στην εμπειρία σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου, η Επιτροπή θα συγκροτήσει ειδική συμβουλευτική ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες του κλάδου. Η ομάδα θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα λειτουργεί σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, με ισχυρές διασφαλίσεις έναντι της σύγκρουσης συμφερόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια