Στην υπογραφή συμφωνίας με την Αλγερία προχωρά η Ιταλία στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών προμηθευτών, πέραν της Ρωσίας. Για το σκοπό αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα ταξιδέψει αύριο στο Αλγέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Ντράγκι θα μεταβεί στην Αλγερία συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει τόσο τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, όσο και τον επικεφαλής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι

Η Ιταλία που εξαρτάται σε ποσοστό 40% για την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ρωσία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι η Ρώμη βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με περίπου επτά διαφορετικές χώρες.

Ειδικά με την Αλγερία και την εταιρεία Sonatrach οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν γοργά, δεδομένου πως η χώρα ήταν ήδη ο δεύτερος κυριότερος προμηθευτής της Ιταλίας. Μάλιστα, από τον αγωγό Transmed, φυσικό αέριο από την Αλγερία φτάνει στις ιταλικές ακτές από το 1983. Ο αγωγός έχει χωρητικότητα άνω των 110 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου την ημέρα, παρά το γεγονός πως το διάστημα αυτό μεταφέρει λιγότερο από 60 εκατ. κυβικά μέτρα.

Για την ταχεία επίτευξης νέας συμφωνίας με το Αλγέρι, στη χώρα μετέβησαν τις προηγούμενες εβδομάδες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρώμη σκοπεύει να διασφαλίσει επιπλέον 9 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη βορειοαφρικανική χώρα. Ωστόσο, η συμφωνία που θα υπογράψει ο Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως ανοίγει την βεντάλια της διμερούς ενεργειακής συμφωνίας συμπεριλαμβάνοντας και κοινές επενδύσεις σε project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημειωτέον πως η ΕΝΙ που συνεργάζεται στενά με την Sonatrach ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, την ανακάλυψη ενός νέου σημαντικού κοιτάσματος πετρελαίου στην αλγερινή έρημο, της τάξεως των 140 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Όμως, για την ταχεία εξόρυξη και εκμετάλλευση του απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή