«Ένεση» 3,4 δισ. δολαρίων στη χειμαζόμενη λόγω των δυτικών κυρώσεων ρωσική οικονομία χορήγησε η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, με την χώρα να βρίσκεται κοντά στην πρώτη αθέτηση χρέους από το 1998, η Μόσχα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διοχετεύσει επιπλέον 273,4 δισ. ρούβλια (3,4 δισ. δολάρια) στο ταμείο εκτάκτου ανάγκης, εκ των οποίων τα 271,6 δισ. αφορούν έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τα πρόσθετα χρήματα «θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Σταθεροποιείται το ρούβλι

Παρά τις δρακόντειες κυρώσεις, τα κέρδη από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και οι αυστηροί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων βοήθησαν τη Μόσχα να σταθεροποιήσει το ρούβλι και να αποτρέψει μέχρι στιγμής μία οικονομική κατάρρευση – αν και η S&P Global Ratings υποβάθμισε το πιστωτικό καθεστώς της Ρωσίας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου που αγοράζουν ξένες χώρες έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Σλοβακία και την Ουγγαρία να δηλώνουν ήδη έτοιμες να πληρώσουν στο ρωσικό νόμισμα και τη Γερμανία να αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση για επιβολή εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή