Σε ψήφο κατά της αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National καλούν όλοι οι υποψήφιοι που κατήλθαν με αξιώσεις στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, πλην του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ.

Τα exit polls έδειξαν προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν με την Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Τη σειρά αυτή εκτιμάται πως θα αποτυπώσουν και τα τελικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, από την περιφέρεια, εμφανίζουν μικρό προβάδισμα της ακροδεξιάς πολιτικού.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένες περίπου είκοσι εκατομμύρια ψήφους, αλλά ελάχιστη εκπρόσωπηση των μεγάλων αστικών κέντρων, ο νυν πρόεδρος λαμβάνει 26,2% και η ακροδεξιά πολιτικός 27,8%. Είναι γνωστό πως η κυρία Λεπέν έχει μεγαλύτερη απήχηση στην περιφέρεια και στις πιο φτωχές περιοχές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα διεθνείς αναλυτές συμφωνούν πως, ουσιαστικά, ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, μάλιστα περνά στον δεύτερο γύρο με υψηλότερο ποσοστό από ότι είχε περάσει στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, χάρη στις επιλογές της προεκλογικές του εκστρατείας αλλά και της ανασφάλειας που προκάλεσε ο πόλεμος.

Όμως, και η κυρία Λεπέν ουσιαστικά περνά στον δεύτερο γύρο με καλύτερο αποτέλεσμα από ότι είχε λάβει πέντε χρόνια πριν.

Με τον τρόπο αυτό οι δύο ισχυροί μονομάχοι “καθάρισαν” τους αντιπάλους τους με μεγάλη ευκολία και δη, τους υποψηφίους των πάλαι ποτέ κομμάτων εξουσίας της χώρας, των Σοσιαλιστών και των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων. Πραγματικά, η εκλογική… εξαφάνιση των δύο κομμάτων που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στη χώρα θα αποτελέσει μεγάλο θέμα συζήτησης τις επόμενες ημέρες, τόσο στο εσωτερικό τους όσο και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Στην εξέλιξη αυτή έρχεται, άλλωστε, να προστεθεί και το γεγονός πως την τρίτη θέση φαίνεται να λαμβάνει, επίσης με βελτιωμένο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ο ριζοσπαστικός αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν.

Τι θα πουν οι… μικροί 

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο πως οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου είναι δεδομένοι, η προσοχή ήδη εστιάζεται στους δύο αντιπάλους και βέβαια στην στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι προεδρικοί υποψήφιοι.

Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Μαρίν Λεπέν.

Μεγάλη σημασία έχει και η άποψη του Ζαν Λικ Μελανσόν που φαίνεται πως λαμβάνει την τρίτη θέση. Ο αριστερός υποψήφιος, σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα δεν στήριξε μεν τον Μακρόν, αλλά κάλεσε ανοιχτά τους ψηφοφόρους του να μην στηρίξουν την Λεπέν.

«Ούτε μία ψήφος στη Λεπέν»

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ… Δεν πρέπει να στηρίξετε τη Λεπέν… Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του στους υποστηρικτές του, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls του του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop εκτίμησε ότι ο Μελανσόν θα κερδίσει το 20,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο, άρα έρχεται τρίτος στην κατάταξη.

«Να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος»

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σττον δεύτερο γύρο.

“Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν”, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν»

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν”, δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Λεπέν θα στηρίξει ο Ζεμούρ

Στον αντίποδα, ο ακροδεξιός Ζεμούρ κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 24 Απριλίου.

Ο πρώην δημοσιογράφος, με τις άκρως εμπρηστικές απόψεις, τόνισε πως έχει μεν διαφορές με την Λεπέν αλλά “δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι’ αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν”.

Τα Exit Polls

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα επίσημα exit polls έδειξαν επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν με 28,1%, με τη Μαρίν Λεπέν να περνά στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 23.3%.

Σύμφωνα με τις συνήθως ακριβείς εκτιμήσεις που βασίζονται σε ψήφους ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος εκλογικών τμημάτων σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος επικρατεί οριακά της αρχηγού του ακροδεξιού Rassemblement National, συγκεντρώνοντας περίπου 28,6%-28,1% των ψήφων έναντι της 24,4- 23,3%.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο Μελανσόν με 20,1%. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Ζεμούρ με 7,2% και ακολουθεί με 5% η Πεκρές.

Ο Guardian σχολιάζει ότι πρόκειται για μια καταστροφική βραδιά για το κυρίαρχο κόμμα της κεντροδεξιάς: Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, Βαλερί Πεκρές, συγκέντρωσε περίπου το 5% των ψήφων, κατατασσόμενη στην πέμπτη θέση. Ακόμα χειρότερη είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου η υποψήφια, η Αν Ινταλγκό,  συγκέντρωσε περίπου το 2% των ψήφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα