Project Syndicate
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να πιστεύει ότι, υπογράφοντας συμφωνία συμμαχίας με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, πέτυχε το ισοδύναμο με την ιστορική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972. Αλλά όπως και η Σοβιετική Ενωση ήταν ο μεγάλος χαμένος της κινεζο-αμερικανικής προσέγγισης του 1972, η Ρωσία είναι πιθανό να αποδειχθεί ο μεγάλος χαμένος από τη νέα συμφωνία Πούτιν – Σι.
Ο Σι έκανε ό,τι χρειαζόταν για να κλειδώσει τη Ρωσία σε μια υποτελή εξάρτηση από την Κίνα. Και ο Πούτιν επέλεξε να μπει κατευθείαν στην παγίδα του, νομίζοντας ότι η συνεργασία με τον Σι θα τον βοηθούσε στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση.
Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο για την Κίνα από μια ρωσική οικονομία εντελώς αποκομμένη από τη Δύση; Το φυσικό αέριο που δεν ρέει προς τα δυτικά προς την Ευρώπη θα μπορούσε να ρέει προς τα ανατολικά σε μια Κίνα που διψά για ενέργεια. Ολος ο ορυκτός πλούτος της Σιβηρίας, για τον οποίο η Ρωσία έχει απαιτήσει δυτικό κεφάλαιο και τεχνογνωσία για να εκμεταλλευτεί, θα είναι διαθέσιμος μόνο στην Κίνα, όπως και τα μεγάλα νέα έργα υποδομής στη Ρωσία.
Αλλά ο Πούτιν φαίνεται να αγνοεί ότι οι ηγέτες και ο λαός της Κίνας θεωρούν τη Ρωσία ως μια διεφθαρμένη χώρα που έκλεψε περισσότερα κινεζικά εδάφη τον δέκατο ένατο αιώνα από οποιαδήποτε άλλη. Μόλις πριν από δύο χρόνια, είδα την περιφρόνησή τους από πρώτο χέρι όταν διέσχισα τον ποταμό Αμούρ από το Μπλαγκοβέσενσκ στη Ρωσία στο Χέιχε, μια μικρή κινεζική πόλη. Οι ντόπιοι κινέζοι έμποροι χλεύαζαν ανοιχτά τους Ρώσους καθώς τους πουλούσαν φτηνά τηλέφωνα και γούνες.
Η Κίνα δεν θα διακινδυνεύσει τη δική της ευημερία αμφισβητώντας ανοιχτά τις ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ρωσίας, ούτε θα στηρίξει την οικονομία της Ρωσίας επενδύοντας στην κλίμακα που απαιτείται για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των ισχυρών κυρώσεων. Αντίθετα, η Κίνα θα κάνει το ελάχιστο για να μπορέσει η Ρωσία να διατηρήσει την αντιπαράθεσή της με τη Δύση και έτσι να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από τη στρατηγική πρόκληση που θέτει η ίδια η Κίνα. Αυτό το ελάχιστο της κινεζικής βοήθειας μπορεί να είναι αρκετή για να κρατήσει τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται. Αλλά ο αφέντης του Κρεμλίνου θα κυβερνά μια ρωσική οικονομία που σιγά σιγά θα πλήττεται.
Η Nina L. Khrushcheva είναι καθηγήτρια διεθνών υποθέσεων στο The New School και συγγραφέας μαζί με τον Jeffrey Tayler του In Putin’s Footsteps: Searching for the Soul of an Empire Across Russia’s Eleven Time Zones (St. Martin’s Press, 2019).
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό