Η Κομισιόν καλεί τα ενδιαφερόμενα μέλη να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις ειδικούς φόρους κατανάλωσης αλκοόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται σε ανακοίωνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής στοιχείων και η δημόσια διαβούλευση θα τροφοδοτήσουν μια ευρύτερη αξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου, με σκοπό να προσδιοριστούν τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαβούλευσης, ζητείται η υποβολή παρατηρήσεων ιδίως από τα ενδιαφερόμενα μέρη με καθημερινή εμπειρία όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν τους ελάχιστους συντελεστές, όπως επιχειρήσεις, αρμόδιες αρχές για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τη δημόσια υγεία, εμπειρογνώμονες, ΜΚΟ και κλαδικές επαγγελματικές οργανώσεις. Οι πολίτες καλούνται επίσης να πουν τη γνώμη τους.

 Οι ισχύοντες κανόνες στον τομέα αυτό, οι οποίοι έχουν εγκριθεί απ’ όλα τα κράτη μέλη, καθορίζουν ελάχιστους συντελεστές για τα αλκοολούχα προϊόντα. Οι εν λόγω κανόνες της ΕΕ στηρίζουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, συμβάλλοντας στην αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη στήριξη άλλων προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και η δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι κανόνες για τους ελάχιστους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα προϊόντα δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το 1992 και δεν λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό, τις εξελίξεις της αγοράς, τα καταναλωτικά πρότυπα ή τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Η Επιτροπή καλείται να αξιολογεί τακτικά την εφαρμογή των κανόνων αυτών και να υποβάλλει σχετικές εκθέσεις στο Συμβούλιο.

 Μια γενική πρόσκληση υποβολής στοιχείων σχετικά με το θέμα και μια πιο στοχευμένη δημόσια διαβούλευση είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου 2022. 

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης