Ο στρατός της Ταϊβάν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα εγχειρίδιο για την πολιτική άμυνα της χώρας, δίνοντας στους πολίτες οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναζωπυρώνει τους φόβους στο νησί για το πώς θα ανταποκριθεί σε περίπτωση έντασης της πίεση από μεριάς της Κίνας.

Η Κίνα ποτέ δεν απαρνήθηκε τη δυνατότητα χρήσης βίας προκειμένου να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της και έχει εντείνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε να την εξαναγκάσει να αποδεχθεί τους όρους της κυριαρχίας της.

Το εγχειρίδιο που διαθέτει ο στρατός της Ταϊβάν περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο εύρεσης καταφυγίων, σε περίπτωση βομβαρδισμών, μέσω εφαρμογών smartphone, προμηθειών νερού και τροφής, καθώς και συμβουλές για την προετοιμασία κιτ πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης.

Ο σχεδιασμός του εγχειριδίου προϋπήρχε της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της στην Ταϊβάν και τρόπους ενίσχυσης της ετοιμότητας, όπως μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση των εφέδρων.

«Παρέχουμε πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες σε μια στρατιωτική κρίση και πιθανές καταστροφές που θα ακολουθήσουν», είπε ο Λιου Τάι-γι, αξιωματούχος της μονάδας Ολικής Κινητοποίησης Άμυνας του υπουργείου, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Αυτό θα επιτρέψει την ετοιμότητα για την ασφάλεια και θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν», πρόσθεσε.

Το εγχειρίδιο, το οποίο σε πολλά του σημεία «αντιγράφει» παρόμοιους οδηγούς που εκδόθηκαν στη Σουηδία και την Ιαπωνία, θα ενημερωθεί περαιτέρω με τοπικές πληροφορίες, όπως οι τοποθεσίες καταφυγίων, νοσοκομείων και καταστημάτων για καθημερινές ανάγκες.

Το εγχειρίδιο χρησιμοποιεί κόμικς και εικόνες με συμβουλές για επιβίωση μετά από μια στρατιωτική επίθεση, όπως και το πώς οι πολίτες να διακρίνουν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, ενώ περιγράφονται και τρόποι προστασίας από πυραυλικά χτυπήματα.

Αύξηση επίπεδου συναγερμού

Η Ταϊβάν δεν ανέφερε κανένα σημάδι επικείμενης εισβολής από μεριάς της Κίνας, αλλά έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Πρόεδρος Tsai Ing-wen έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα του και επιβλέπει ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να καταστούν πιο ευέλικτές και πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση κάθε επίδοξου εισβολέα.

Εκτός από τα σχέδια που παρουσιάστηκαν πέρυσι για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των εφεδρικών δυνάμεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρατείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία πέραν των τεσσάρων μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας