Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου με οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ βάζοντας τέλος στις χειρόγραφες διαδικασίες που ακολουθούν σήμερα  οι  Δ.Ο.Υ. και ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους.

Κάθε δυο μήνες, η ΑΑΔΕ θα «τρέχει» ελέγχους και διασταυρώσεις στις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι και αυτόματα με λίγα κλικ θα συμψηφίζει τα ποσά των επιστροφών με οφειλές που έχουν οι φορολογούμενοι στη Φορολογική Διοίκηση ή και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το νέο ψηφιακό σύστημα περιέγραψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε «δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση, όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια».  «Σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», περίπου 100.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων (Ε1) με επτά στις δέκα δηλώσεις να είναι χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι και το πρωί της Δευτέρας είχαν υποβληθεί 90.008 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η ακτινογραφία των πρώτων δηλώσεων

Η ακτινογραφία των πρώτων δηλώσεων που υποβλήθηκαν δείχνει ότι έξι στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, σχεδόν ένας στους έξι έχει επιστροφή φόρου και ένας στους τέσσερις φορολογούμενους καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του  2021.

Πιο συγκεκριμένα:

–              Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 69.864 είναι μηδενικά.

–              Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ δηλαδή 296 ευρώ  κατά μέσο όρο για τον καθένα.

–              Το 24,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2021. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.

Πληρωμή φόρου

Η  πληρωμή του φετινού λογαριασμού της Εφορίας  μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 29 Ιουλίου 2022 και την τελευταία δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να  εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29  Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.