Στις τρεις προτεραιότητες για την ψηφιοποίηση και για μια πιο φιλική προς τους φορολογούμενους ΑΑΔΕ αναφέρθηκε ο διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής στην ομιλία του στο πλαίσιο του 23ου Capital Link Invest in Greece Forum, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

«Υποστηρίζουμε όλες τις κυβερνητικές ενέργειες για τη στήριξη όσων πλήττονται από τις πληθωριστικές πιέσεις. Το πράξαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδιάζοντας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και χορηγώντας περί τα 10 δισ. ευρώ σε περίπου ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέστησαν οικονομική ζημία από την πανδημία», σημείωσε αρχικά ο κ. Πιτσιλής.

Με όπλο την ψηφιοποίηση

H δεύτερη προτεραιότητα της ΑΑΔΕ είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της με όπλο την ψηφιοποίηση.

«Ως ΑΑΔΕ επενδύουμε στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων. Θέλουμε οι φορολογούμενοι να ξοδεύουν όσο λιγότερο χρόνο γίνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, για να τον αφιερώνουν στις δραστηριότητες τους, από όπου προκύπτει και το εισόδημά τους, άρα και τα δημόσια έσοδα», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

Ξεχώρισε κυρίως τη νέα ψηφιακή πύλη, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για πάνω από 250 διαδικασίες, με αποτέλεσμα το front end (η ψηφιακή υποδοχή) να έχει σχεδόν φτάσει στο 100% αυτή τη στιγμή. Επίσης, την υποβολή δήλωσης και την πληρωμή του φόρου των μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς μπορούν πλέον να γίνονται ψηφιακά και να διεκπεραιώνονται σε μια εργάσιμη ημέρα.

«Περαιτέρω, αυτή τη στιγμή τυποποιούμε, κεντρικοποιούμε και ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες μας, τόσο τις ελεγκτικές, όσο και τις εισπρακτικές, αλλά και τις επιστροφές των φόρων», πρόσθεσε.

Ταμείο Ανάκαμψης και ΑΑΔΕ

Αναφερόμενος στη μετάβαση της Φορολογικής Διοίκησης στην επόμενη γενιά, ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, με 16 υποέργα.

Ενδεικτικά ανέφερε:

– τα νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα,
– τα Business Intelligence, Artificial Intelligence και Big Data Analytics.
– τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS
– τον εντοπισμό των φορτηγών και των containers που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια
– την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων.

Πιο φιλικοί προς τους φορολογούμενους

Τρίτη προτεραιότητα της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, είναι η ΑΑΔΕ να γίνεται καθημερινά πιο φιλική προς τους φορολογούμενους και τους επενδυτές.
Είπε μεταξύ άλλων:

«Εχουμε υιοθετήσει άλλα σημαντικά εργαλεία, όπως τις συμφωνίες προκαθορισμένων τιμών (ΑΡΑ) και τις διαδικασίες αμοιβαίου διακανονισμού, με διάφορες χώρες (ΜΑΡ). Ένα νέο εργαλείο για τους επενδυτές, το οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι το καθεστώς ruling. Δουλεύουμε μαζί πάνω σε ένα πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη χορήγηση ruling (δηλαδή, εξειδικευμένη απάντηση) για ξένες επενδύσεις, που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να τους παρέχουμε φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια, σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς, που θα διέπει – σύμφωνα με τον νόμο – την επένδυσή τους, ώστε να το γνωρίζουν πριν προχωρήσουν στην επένδυση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax