Προάγγελο νέων πληθωριστικών πιέσεων αποτελούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, αναφορικά με τις τιμές παραγωγού.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά τις τιμές που πληρώνουν οι χονδρέμποροι, αυξήθηκε 11,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ από τότε που άρχισε η καταγραφή των εν λόγω στοιχείων. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ανέβηκε 1,4%, πάνω από το 1,1% που εκτιμούσαν οι αναλυτές, σε επίσης ιστορικό υψηλό.

Αφαιρώντας τις υπηρεσίες τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο λεγόμενος δομικός PPI αυξήθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση, σχεδόν διπλάσιος από την εκτίμηση του 0,5% και το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Ιανουάριο του 2021. Ο βασικός PPI αυξήθηκε 7% σε ετήσια βάση .

Τον Μάρτιο, η Fed αύξησε το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες ως το πρώτο βήμα σε μια σειρά από αυξήσεις που αναμένονται στη διάρκεια του έτους. Οι αγορές τιμολογούν με σχεδόν βεβαιότητα ότι η κεντρική τράπεζα θα διπλασιάσει αυτή την κίνηση στη συνεδρίαση του Μαΐου και θα συνεχίσει μέχρι το επιτόκιο να φτάσει περίπου στο 2,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή