Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα στο μέλλον που θα απαιτεί επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων, όπως δείχνουν πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Federal Reserve, που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Σε ξεχωριστές τους δηλώσεις Λαέλ Μπρέιναρντ και ο Τόμας Μπάρκιν , σχολιάζοντας τις  προοπτικές του πληθωρισμού, κατέδειξαν μια αναδυόμενη ρήξη στις απόψεις των αξιωματούχων της Fed.

Το πώς διαμορφώνεται αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πολιτικής της Fed για τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας σε συνέντευξη στη Wall Street Journal, η Μπρέιναρντ είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% της Fed είναι το «πιο σημαντικό καθήκον» της κεντρικής τράπεζας. Τόνισε επίσης, ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει την ενέργεια και τα τρόφιμα, άρχισε να μετριάζεται, ακόμη και όταν οι αυξήσεις των τιμών έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Και πρόσθεσε ότι αναμένει η ζήτηση — και ο πληθωρισμός — να μειωθούν τους επόμενους μήνες καθώς Η Fed αυξάνει «τάχιστα» τα επιτόκια.

Ο χαμηλός πληθωρισμός ήταν, για τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία, μεγαλύτερη απειλή από τον υψηλό πληθωρισμό. Η επίμονη καθοδική πίεση στις τιμές από τη γήρανση του πληθυσμού, η αργή ανάπτυξη και η παγκοσμιοποίηση ανάγκασαν τη Fed να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μεγάλο μέρος του χρόνου. Ορισμένοι επικριτές λένε ότι η εμπειρία διαμόρφωσε αυτό που θεωρούν ως την πολύ αργή αντίδραση της Fed στον υψηλό πληθωρισμό αυτή τη φορά.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις , ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Μπάρκιν τάσσεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Μπρέιναρντ σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία, αλλά παρουσίασε μια πολύ διαφορετική εικόνα μετά την πανδημία.

Είπε ότι οι ανοδικές πιέσεις τιμών θα μπορούσαν να παραμείνουν εάν οι εταιρείες ανακατασκευάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές διακοπές, αλλά και πιο δαπανηρές, και οι κυβερνήσεις δαπανήσουν σε ένα διαρκώς γηράσκοντα πληθυσμό ή για άμυνα.

Εάν οι κρίσεις υψηλού πληθωρισμού γίνουν πιο συχνές στο μέλλον από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, τόνισε ο Μπάρκιν, «οι προσπάθειές μας να σταθεροποιήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να απαιτήσουν περιόδους όπου αυστηροποιούμε τη νομισματική πολιτική περισσότερο από ό,τι ήταν το πρόσφατο πρότυπο μας».

Προς το παρόν, ωστόσο, είπε ότι το καθήκον είναι ξεκάθαρο: να αυξηθούν γρήγορα τα επιτόκια.

«Ο καλύτερος βραχυπρόθεσμος δρόμος για εμάς είναι να κινηθούμε γρήγορα στο ουδέτερο εύρος τιμών και στη συνέχεια να ελέγξουμε εάν οι πιέσεις του πληθωρισμού της εποχής της πανδημίας μειώνονται και πόσο επίμονος έχει γίνει ο πληθωρισμός», είπε, μιλώντας εξ αποστάσεως σε εκδήλωση Money Marketeers στη Νέα Υόρκη. . «Εάν χρειαστεί, μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή