Πτωτικά, αλλά όχι δραματικά πτωτικά, θα κινηθεί εφέτος ο τζίρος των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών (Fast Moving Consumer Goods – FMCGs) στα σούπερ μάρκετ, με το ύψος των απωλειών να εξαρτώνται από την πίεση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ήδη, όπως προκύπτει από την διεθνή έρευνα Shopper Trends 2022 της εταιρείας Nielsen ΙQ που παρουσιάστηκε χθες, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, μέχρι τις 27 Μαρτίου, η τάση των πωλήσεων των FMCGs ήταν αρνητική στο 1,4%.

Βέβαια, είναι ενδιαφέρον ότι οι χαμηλότερες πωλήσεις στις 12 πρώτες βδομάδες του 2022 σε σχέση με το 2021, είναι υψηλότερες πάνω από 10% έναντι του ίδιου διαστήματος το 2019. Ακόμα και σε σχέση με το 2020 – όταν το ξέσπασμα της covid 19 οδήγησε σε αγορές πανικού-  οι τζίροι στο φετινό πρώτο τρίμηνο είναι αυξημένοι κατά  0,5%.

Με βάση τα δύο σενάρια που εξέτασε η Nielsen ΙQ για το σύνολο του 2022, η πτώση μπορεί να κυμαίνεται από 0,3% ως 2,6% στους ταχυκίνητους κωδικούς προϊόντων.

Στο πρώτο σενάριο (πτώση στο 0,3%), ο πληθωρισμός στο καλάθι των FMCGs εκτιμάται σε μόλις 1,5-1,6%. Ανά κατηγορία προϊόντων σε αυτό το σενάριο, η μόνη κατηγορία που θα εμφανίσει οριακή άνοδο 0,3% είναι τα τρόφιμα, ενώ τα προϊόντα φροντίδας και νοικοκυριού θα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αρνητική τάση 1,8% και 3,1% αντίστοιχα.

Στο δεύτερο σενάριο (πτώση κατά 2,6%), ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3% και όλες τις κατηγορίες εκτιμάται ότι θα εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Οι μεγαλύτερες πιέσεις θα σημειωθούν στα οικιακά είδη (-5,3%), ακολουθούν τα είδη υγιεινής (-4%) και τέλος τα τρόφιμα (-2%).

Κυνηγοί προσφορών

Η εστίαση στα βασικά χωρίς περιττές πολυτέλειες, η αναζήτηση προσφορών και προωθητικών ενεργειών μαζί με την χαλάρωση της πιστότητας σε συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων συνιστούν βασικά εργαλεία του Έλληνα καταναλωτή για να αντιμετωπίσει την λαίλαπα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με έρευνα σε καταναλωτές που διενήργησε η NielsenIQ τον Δεκέμβριο του 2021, το 60% έναντι 56% το 2020 και 51% το 2019 δήλωσαν ότι αγοράζουν μόνο τα αναγκαία.

Την ίδια ώρα το 43% των καταναλωτών, έναντι 35% το 2020, δηλώνει ότι επιλέγει από ποιο σούπερ μάρκετ θα ψωνίσει αναλόγως των προσφορών που κάνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.