Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις  επιχειρήσεις εστίασης που παραδίδουν παραγγελίες μέσω των πλατφορμών delivery αλλά  «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μετά την έξαρση της φοροδιαφυγής που έδειξαν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης, συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη των πλατφορμών E-food, Wolt και Βox. Στη συνάντηση αυτή, συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ΑΑΔΕ θα διενεργεί ελέγχους και διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις πλατφόρμες delivery για να διαπιστώσει αν οι παραγγελίες συνοδεύονται με αποδείξεις και όχι με δελτία παραγγελίας.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω των πλατφορμών. Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά – και όχι κατά περίπτωση – διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.

Επίσης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας).

Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει το μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αναμένεται σύντομα το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τριμηνιαία χορήγηση στοιχείων από τις πλατφόρμες delivery.

Στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, μέσω πλατφορμών, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκατ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες