Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί Nestle, η Danone, η Unilever και η PepsiCo είναι μεταξύ των εταιρειών που επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ενιαίο πλαίσιο για μια πιο βιώσιμη και πράσινη βιομηχανία χημικής ανακύκλωσης. Και υποστηρίζουν ότι τέτοιες μέθοδοι μπορούν να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση της παγκόσμιας ρύπανσης από πλαστικά.

Κοινό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί από τις 16 εταιρείες που απαρτίζουν το Consumer Goods Forum Plastic Waste Coalition καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χημική ανακύκλωση θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών και να επιταχύνει την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης, ιδίως για πλαστικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μηχανικά.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι για να είναι αξιόπιστη η χημική ανακύκλωση, οι τεχνολογίες πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των υλικών, τις αποδόσεις των διεργασιών, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τον βαθμό στον οποίο συμπληρώνουν τις υπάρχουσες προσεγγίσεις μηχανικής ανακύκλωσης.

Ο Συνασπισμός αυτός συγκεντρώνει πολλούς από τους μεγαλύτερες καταναλωτές πλαστικού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των PepsiCo, GSK, Colgate-Palmolive και Proctor & Gamble (P&G), οι οποίοι βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να μειώσουν την κατανάλωση του υλικού που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και να εξασφαλίσουν ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιούν ανακυκλώνονται αντί να αποτεφρώνονται, προκαλούν ρύπανση ή απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Μόλις τον περασμένο μήνα, 175 εθνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν να συντάξουν μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη για την καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων και της ρύπανσης έως το 2024.

Οι υποστηρικτές της χημικής ανακύκλωσης υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογίες πυρόλυσης, αεριοποίησης και εξόρυξης με διαλύτες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης για παρθένο πλαστικό με βάση τα ορυκτά και να παρέχουν εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων όπου η μηχανική ανακύκλωση είναι επί του παρόντος αδύνατη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.