Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι επιπτώσεις εξαιτίας του lockdown στη Σαγκάη και σε περιοχές γύρω από αυτή, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις συνέπειες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στην παγκόσμια οικονομία.

Δεκάδες εργοστάσια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι κρίσιμα για την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους στο Κουνσάν, κοντά στη Σαγκάη.

Έχουν προηγηθεί μια σειρά από άλλες βιομηχανικές μονάδες. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι οι προμηθευτές στη Σαγκάη και αλλού είχαν σταματήσει την παραγωγή και ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις.

Την Τετάρτη, περισσότερες από 30 βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών από την Ταϊβάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο εργοστασίων κοντά στη Σαγκάη.

Οι διαταραχές στην παραγωγή εντείνουν τις βάσιμες ανησυχίες για επιβράδυνση επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα για τους κινδύνους που αποτελούν για την οικονομία τα μέτρα που επιβάλλονται μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, έχοντας φτάσει στον μεγαλύτερο αριθμό τους στη Σαγκάη από την έναρξη της πανδημίας.

Το lockdown έχει επηρεάσει επίσης τις εταιρείες φορτηγών, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για βαθύτερο αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο. Το λιμάνι της Σαγκάης, ωστόσο, παρέμεινε λειτουργικό μέσω του λεγόμενου συστήματος κλειστού βρόχου, όπου οι εργαζόμενοι διαμένουν εκεί.

Σύμφωνα με τη Nomura 45 πόλεις και 373 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα βρίσκονταν υπό πλήρη ή μερικό αποκλεισμό, όταν πριν από μια εβδομάδα οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 23 πόλεις και 193 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται το εμπόριο είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν τον Μάρτιο σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020. Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 15%.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στη Σανγκάη την πόλη της Κίνας με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Αλέξανδρος Οικονόμου που κατοικεί στην Σανγκάη, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» περιγράφοντας την κατάσταση.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για την αυστηρότητα των μέτρων και την στάση των Αρχών.

«Είναι ανάλογα με τι οπτική θα το δεις. Έχουμε να κάνουμε με μία πόλη που είναι όσο είναι η Αττική, έχουμε να κάνουμε με 24 εκατομμύρια κατοίκους, και τέτοια σκηνικά τα βλέπεις. Δεν έχει δημοκρατία η Σανγκάη.

Η καθημερινότητά μου είναι χαλαρή, κάνω τηλεργασία. Φαγητό κάποια στιγμή δεν μπορούσες να παραγγείλεις, μόνο εάν είχες προνοήσει. Εθελοντές ή νοσηλευτικό προσωπικό βοηθούν πάρα πολύ», ανέφερε αρχικά

«Η δομή των κατοικιών είναι διαφορετική εδώ στην Σανγκάη, ένα οικοδομικό τετράγωνο μπορεί να έχει και 15.000 κατοίκους», πρόσθεσε.

«Εάν παραβιάσει κανείς τα μέτρα θα λαβει κάποια ποινή ή μπορεί να πάει και φυλακή. Το ότι έγινε άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κορωνοϊός, και τώρα έχουμε μία άλλη πραγματικότητα», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή