Η επίμονη μάχη της Κίνας για την εξάλειψη της Ομικρον αυξάνει τον κίνδυνο μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται υπό κάποιου είδους lockdown, με τα καταστήματα κλειστά και τα εργοστάσια να παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Η χαλάρωση πολιτικής φαίνεται αναπόφευκτη, αλλά με τις αποδόσεις αναφοράς να πέφτουν κάτω από τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, η φυγή κεφαλαίων φαίνεται επίσης αναπόφευκτη.

Το ξέσπασμα στη Σαγκάη, όπου τα ασυμπτωματικά κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 25.000 την ημέρα παρά τις δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown, ωθεί άλλες περιοχές να επιβάλουν δρακόντεια μέτρα, προληπτικά. Τουλάχιστον 373 εκατομμύρια άνθρωποι σε πόλεις που συμβάλλουν κατά 40% στο ΑΕΠ της Κίνας έχουν επηρεαστεί, σύμφωνα με έρευνα της Nomura. Οι βασικοί δείκτες ήδη αντικατοπτρίζουν το σοκ. Οι εγχώριες πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν πάνω από 10% τον Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, Ένας δείκτης που παρακολουθεί την εμπορευματική κίνηση στην Κίνα μειώθηκε κατά περίπου 25% κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Η Κίνα περιόρισε το αρχικό ξέσπασμα το 2020 γρήγορα και ξανάρχισε την παραγωγή, επιτρέποντας στον μεταποιητικό της τομέα να αξιοποιήσει τις εξαγωγικές αγορές για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη μετά από ένα μόνο τρίμηνο συρρίκνωσης. Η Omicron είναι πολύ πιο μολυσματική, ωστόσο το Πεκίνο στοχεύει να αναπαράγει το αποτέλεσμα του 2020. Οι αξιωματούχοι φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αυξάνει το κόστος των εμπορευμάτων και τη ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές να μειώνεται, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε βασικές αγορές του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για «απροσδόκητες αλλαγές» στο εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον που θα απαιτούσαν πιο επείγοντα, επιθετικά μέτρα.

Τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι δαπάνες για υποδομές θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των lockdown, γεγονός που αφήνει μετέωρη τη νομισματική πολιτική. Ωστόσο, η μείωση των επιτοκίων και των δεικτών αποθεματικών είναι δύσκολη, δεδομένης της ολοένα και πιο επιθετικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας έπεσαν κάτω από τις αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια. Οι εγχώριοι ρυθμοί πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι χαμηλότεροι αλλά αυξάνονται γρήγορα. Εάν ακολουθήσει απότομη υποτίμηση του νομίσματος, το Πεκίνο μπορεί να αντιμετωπίσει μια επανάληψη των εκροών κεφαλαίων που αγωνιζόταν να συγκρατήσει το 2015. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι ξένοι επενδυτές απομακρύνονται.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η αβεβαιότητα ως προς το πότε θα τερματιστούν τα lockdown και εάν θα επαναληφθούν σύντομα, θα αποτρέψει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ανεξάρτητα από το κόστος πίστωσης. Οι καταναλωτές που σπεύδουν να δημιουργήσουν αποθέματα τροφίμων προτού σφραγιστούν μέσα στα διαμερίσματά τους είναι απίθανο να ξοδέψουν για άλλα αγαθά. Όσο περισσότερο το Πεκίνο περιχαρακώνεται στη πολιτική μηδέν Covid, τόσο πιο πολύ θα πλησιάζει η ύφεση.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners