Η ρωσική κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιεί πληρωμές για το εξωτερικό χρέος της στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει σταματήσει να παρέχει άδειες για τέτοιες συναλλαγές σε ανταποκρίτριες τράπεζες, αναφέρει η Oxford Economics σε έκθεσή της με τίτλο «Η χρεοκοπία του κράτους δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος της Ρωσίας».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ρωσία θα δηλωθεί σε αδυναμία πληρωμής μόλις λήξει η περίοδος χάριτος ενός μηνός για τις χαμένες πληρωμές ευρωομολόγων που έληξαν στις 4 Απριλίου.

Οι αναλυτές της Oxford Economics τονίζουν ότι η η κρίση χρέους της Ρωσίας θα είναι από τις πιο δύσκολες στην ιστορία να επιλυθεί, καθώς η χρεοκοπία έχει τις ρίζες της στην πολιτική και όχι στη χρηματοδότηση, και η αναδιάρθρωση φαίνεται εξαιρετικά απίθανη έως ότου συμβεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ελλείψει συμφωνίας με τη Ρωσία, εκτιμούν ότι ο νομικός δρόμος για τους κατόχους ομολόγων να ζητήσουν αποζημίωση από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα είναι πολύ μακρύς και δύσκολος. Ακόμα κι αν τα δυτικά δικαστήρια είχαν την τάση να αναδιανέμουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, οι κάτοχοι ομολόγων θα έπρεπε να ανταγωνιστούν μια ουκρανική κυβέρνηση που επιδιώκει να διεκδικήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει την μεταπολεμική ανασυγκρότησή της.

Πρόκειται επίσης να ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα από ρωσικές εταιρικές χρεοκοπίες. Οι Ρώσοι εταιρικοί δανειολήπτες που συνδέονται με ολιγάρχες και αξιωματούχους που έχουν υποστεί κυρώσεις δεν είναι σε θέση να κάνουν πληρωμές σε ξένους κατόχους ομολόγων.

Ωστόσο, η έκθεση εκτιμά ότι παρά την χρεοκοπία της Ρωσίας και την απώλεια πρόσβασης στις αγορές δανεισμού, η Ρωσία μπορεί να αντέξει και να συγκρατήσει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή