Χωρίς να εκτιμήσει με ακρίβεια την επιστροφή της Άκτωρ του τομέα κατασκευής της Ελλάκτωρ στην κερδοφορία, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Θύμιος Μπουλούτας επανέλαβε τη στόχευση της διοίκηση στον μηδενισμό των ζημιών στα επόμενα τρίμηνα.

Ο κ. Μπουλούτας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 παρουσίασε τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου και των τομέων δραστηριοποίησης του κατά την τελευταία τετραετία δίνοντας έμφαση στην αύξηση των EBITDA στα 164,9 εκ. ευρώ από τα 34,4 εκ. ευρώ το 2020. Σύμφωνα με τον ίδιο με την άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας φανερώνεται η ικανότητα του ομίλου να αποπληρώνει τους τόκους του δανεισμού και τα έργα ανάπτυξης. Υποστήριξε επίσης με αφορμή τη διεκδίκηση σημαντικών κατασκευαστικών έργων από την Άκτωρ, πως υπάρχουν συζητήσεις με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα και οι οποίες είναι θετικές καθώς οι ζημιές της κατασκευαστικής περιορίζονται.

Το ομόλογο

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, πάντως όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο ομόλογο που είχε εκδώσει η προηγούμενη διοίκηση ύψους 670 εκ. ευρώ και με επιτόκιο άνω του 6% απέφυγε να απαντήσει για την αναχρηματοδότηση του παραπέμποντας σε αποφάσεις που θα λάβει η διοίκηση με βάση και τις οικονομικές εξελίξεις στα επόμενα έτη. Το ομόλογο λήγει το 2024.

Παρόμοια απάντηση, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, έδωσε και για την αναγκαιότητα ενδεχόμενης νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου. Όπως είπε υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία θα τα δούμε όλα. Ο ίδιος επίσης σημείωσε πως η διεκδίκηση της Αττικής Οδού μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα βρει τον όμιλο με κεφαλαιακή επάρκεια. Στο σημείο αυτό ο κ. Μπουλούτας έκανε γνωστό ότι η Άκτωρ μαζί με την Άβαξ κι έναν ξένο εταίρο θα διεκδικήσουν την παραχώρηση.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ και στη συμμετοχή του ομίλου και ανάδειξη του ως πλειοδότη σε σημαντικά έργα κατασκευών και παραχωρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων και προς υπογραφή συμβάσεων ξεπερνά τα 3 δις. ευρώ.

Έθεσε επίσης ως στόχο τη διεκδίκηση έργων από την πίττα των 13 δις. ευρώ του Ταμείου Ανακάμψης.

Eνέργεια

Ακρογωνιαίο λίθο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάκτωρ χαρακτήρισε ο κ. Μπουλούτας και τη δραστηριοποίηση του ομίλου στις ΑΠΕ.

Θύμισε πως είναι ο δεύτερο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός ΑΠΕ με αιολικά, ως επί το πλείστον, πάρκα ισχύος 493 MW, ενώ στόχευσε μέχρι το 2025 στην κατασκευή και λειτουργία έργων συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Μίλησε για τη συνεργασία με την πορτογαλική EDPR και τη δρομολόγηση έργων 496 MW στην Εύβοια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις