Ιδιαίτερα σκληρό αποδεικνύεται το φετινό παζάρι μεταξύ παραγωγών-κτηνοτρόφων και των εμπόρων για την τιμή πώλησης του οβελία. Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα δύσκολες, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα συμφέροντά τους.

Οι μεν κτηνοτρόφοι επιδιώκουν να καλύψουν τα έξοδα εκτροφής των ζώων που εκτινάχθηκαν λόγω της ραγδαίας αύξησης των ζωοτροφών, οι δε έμποροι να εξασφαλίσουν ότι τα εμπορεύματα δεν θα μείνουν… κρεμασμένα στο τσιγκέλι και παράλληλα ένα μικρό κέρδος. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά παζάρια, όπου διαμορφώνονται οι τιμές: την Τετάρτη στο Παζάρι της Αξιούπολης και χθες στη Δράμα οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί δεν τα βρήκαν, με τους πρώτους να ζητούν να πουλήσουν στα 8,5 ευρώ τα αρνιά και στα 9,5 ευρώ τα κατσίκια και τους εμπόρους να μη δίνουν πάνω από 8,5 ευρώ. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο αυριανό παζάρι στο Κιλκίς που θεωρείται το μεγαλύτερο της χώρας, όπου και αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του οβελία. Σε ορισμένες περιοχές πάντως, όπως στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων, υπήρξαν συμφωνίες ακόμη και στα 9 ευρώ για αρνιά και κατσίκια γάλακτος.

Ο πήχης των κτηνοτρόφων. Οπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος, η αυξημένη τιμή που πωλούνται φέτος τα αμνοερίφια οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της ενέργειας και των ζωοτροφών, παράγοντες που έχουν εκτροχιάσει το κόστος παραγωγής. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, ο οποίος λέει ότι οι σημαντικές επιβαρύνσεις που υφίστανται φέτος καθιστά αναπόφευκτη τη διάθεση της παραγωγής τους στους εμπόρους σε πολύ υψηλότερες τιμές από πέρυσι, που κυμαίνονται μεταξύ 7,5-8,5 ευρώ έναντι 6,5-7,5 ευρώ το κιλό. Οποιαδήποτε χαμηλότερη τιμή θα οδηγήσει σε ζημιές, υποστηρίζει και εκτιμά ότι η τελική τιμή, στην οποία θα αγοράσει ο καταναλωτής το αρνάκι από τον κρεοπώλη, μπορεί να διαμορφωθεί στα 12,5 ευρώ. Και αυτό γιατί μεσολαβούν το μεταφορικό κόστος και το κέρδος του εμπόρου (υπολογίζεται σε 2 με 3 ευρώ).

Από τη στάνη… στο τσιγκέλι

Εάν μάλιστα μεσολαβήσουν και άλλοι μεσάζοντες, τότε η τιμή μπορεί να ανέβει ακόμη παραπάνω, αφού ο κάθε κρίκος προσθέτει και το δικό του κέρδος.

Αυτό ερμηνεύει σε έναν βαθμό και την απόκλιση των τιμών από τη στάνη του κτηνοτρόφου… μέχρι το τσιγκέλι του κρεοπώλη. Μάλιστα, άνθρωποι της αγοράς θεωρούν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να κληθούν να πληρώσουν στη λιανική ακόμη και 15 ευρώ το κιλό για να… βάλουν στη σούβλα αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος. Οταν πέρυσι ήταν στα 13,5 ευρώ (λιανική) και πρόπερσι μόλις 9,5 ευρώ (έναν μήνα μετά την επιβολή του πρώτου lockdown στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού).

Το Πάσχα των Καθολικών

Μία ακόμη παράμετρος που εισέρχεται στην εξίσωση είναι το Πάσχα των καθολικών, το οποίο είναι μία εβδομάδα νωρίτερα από των Ορθόδοξων Χριστιανών. Η υψηλή ζήτηση που υπάρχει κυρίως από τις μεσογειακές χώρες πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, αφού αρκετοί παραγωγοί μπαίνουν στον «πειρασμό» να διαθέσουν το προϊόν τους στο εξωτερικό. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εξαγωγές προς την Ισπανία και την Ιταλία σε τιμές έως 7,5 ευρώ τα αρνιά και 8,5 ευρώ τα κατσίκια.

Ζητείται πλαφόν

Μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών οδήγησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα την επιβολή πλαφόν στην τιμή των αμνοεριφίων, στην τιμή εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) Σάββας Κασίδης, πάντως, ανέφερε ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η τελική τιμή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13 με 14 ευρώ ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να αγοράσουν.

Ο ρόλος των σουπερμάρκετ

Κρίσιμο κομμάτι στο παζλ που στήνεται αποτελούν τα σουπερμάρκετ, και ειδικότερα οι μεγάλες αλυσίδες με παρουσία σε πανελλαδικό επίπεδο. Κύκλοι του λιανεμπορίου τροφίμων μιλώντας στα «ΝΕΑ» αναφέρουν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή που θα διαθέσουν τελικά τα αμνοερίφια στο δίκτυο των καταστημάτων τους δεν πρόκειται να υπερβεί τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα επάρκειας, αφού έχουν ικανές ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Τα μεγάλα σουπερμάρκετ μπορούν και εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές καθώς «βάζουν» μεγάλες παραγγελίες, ενώ πλην κάποιων εξαιρέσεων που επιμένουν… ελληνικά, προχωρούν σε μαζικές εισαγωγές από το εξωτερικό, όπου μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένονται εισαγωγές από τη Ρουμανία, οι οποίες θα βοηθήσουν να συγκρατηθούν οι τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία