Διορία μέχρι την Τετάρτη να σταματήσει τη μετάδοση της Covid-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα έχει θέσει ως στόχο της η Σαγκάη, σύμφωνα  με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που αποκαλύπτεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο, για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επιταχύνουν τα διαγνωστικά τεστ και τη μεταφορά των κρουσμάτων στα κέντρα καραντίνας.

Ο νέος στόχος της Σαγκάης για «μηδενικά κρούσματα Covid στο επίπεδο της κοινότητας» μέχρι τις 20 Απριλίου ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες στα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και σε οργανισμούς όπως σχολεία, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν διότι η πληροφορία δεν έχει κοινοποιηθεί.

Ο κινεζικός ορισμός των μηδενικών κρουσμάτων Covid στο επίπεδο της κοινότητας σημαίνει πως δεν εμφανίζονται νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Η Σαγκάη έχει γίνει το επίκεντρο του μεγαλύτερου ξεσπάσματος της νόσου που έχει καταγραφεί στην Κίνα αφότου ο ιός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019.

Τρεις φορές η Νέα Υόρκη

Το τελευταίο κύμα περιορισμών στην Κίνα έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου τρεις φορές περισσότερους από αυτούς που ζουν στη Νέα Υόρκη – να μείνουν στο σπίτι και να  υποβάλλονται  σε τεστ .

Καθώς τα κρούσματα Covid άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη Φεβρουαρίου, η Σαγκάη προσπάθησε να ελέγξει το ξέσπασμα με στοχευμένα lockdown ανά γειτονιά. Αλλά η πόλη, που αποτελεί κέντρο για τις παγκόσμιες μεταφορές, τις κατασκευές και το εμπόριο, αποφάσισε στα τέλη Μαρτίου να εφαρμόσει ένα lockdown δύο σταδίων που σύντομα εφαρμόστηκε σε όλες τις περιοχές, αναγκάζοντας γενικά τους ανθρώπους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός Κίνας γνωρίζουν ότι η Σαγκάη είναι μεγάλη, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, οι αριθμοί υποδεικνύουν την κλίμακα της Σαγκάης ως οικονομικό κέντρο — και μπορεί να υποδηλώνουν το κόστος του lockdown.

Μέγεθος

Ο επίσημος μόνιμος πληθυσμός της Σαγκάης το 2020 ήταν 24,9 εκατομμύρια.

Αυτό είναι ελαφρώς λιγότερο από τον πληθυσμό της Αυστραλίας των 25,7 εκατομμυρίων , σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αλλά είναι μόνο το 1,8% των 1,41 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Κίνας.

Όσον αφορά τις πολιτείες των ΗΠΑ, η Σαγκάη είναι μεταξύ του μεγέθους της Φλόριντα (πληθ. 21,8 εκατομμύρια) και του Τέξας (πληθ. 29,5 εκατομμύρια).

Όσον αφορά τις πόλεις των ΗΠΑ, η Σαγκάη έχει τρεις φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης (πληθ. 8,3 εκατομμύρια), που είναι η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό σημαίνει ότι οι 280.120 επαφές Covid που ανέφερε η Σαγκάη από την Πέμπτη για το τελευταίο ξέσπασμα αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,1% του πληθυσμού της πόλης.

ΑΕΠ

Το ΑΕΠ της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 8,1% το 2021 στα 4,32 τρισεκατομμύρια γιουάν (680,31 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτό το ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Σουηδίας (660,92 δισεκατομμύρια δολάρια) και λιγότερο από το ΑΕΠ της Πολωνίας (720,35 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, το ΑΕΠ της Σαγκάης ήταν μόνο το 3,8% του εθνικού ΑΕΠ της Κίνας ύψους 114,37 τρισεκατομμυρίων γιουάν το 2021.

Παγκόσμιο κέντρο εμπορίου

Η Σαγκάη βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Yangtze, ενός από τους δύο κύριους ποταμούς της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Bernstein:

Στη Σαγκάη βρίσκεται το πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου και ακολουθεί η Σιγκαπούρη.

Το αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο εμπορευμάτων στον κόσμο, πίσω από το Μέμφις, το Τενεσί και το Χονγκ Κονγκ.

Συνολικά, η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 7,3% των εξαγωγών της Κίνας και το 14,4% των εισαγωγών το 2021, σύμφωνα με τη Citi.

Βιομηχανικό και εταιρικό κέντρο

Σύμφωνα με τη Citi, η Σαγκάη είναι της Κίνας:

Το πιο σημαντικό κέντρο παραγωγής ημιαγωγών, όπου βρίσκονται οι SMIC, Hua Hong και Universal Scientific Industrial.

Η έδρα πολλών κατασκευαστών αυτοκινήτων: SAIC Motor, κοινές εταιρείες SAIC με τη Volkswagen και τη GM , τη Nio , την Tesla και τη Ford .

Κεντρικά γραφεία ή σημαντικό κέντρο για τις δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών στην Κίνα: Apple , L’Oreal, Samsung Electronics, P&G, L’Oreal, LVMH, Nike , Panasonic, Philips, Johnson & Johnson και General Electric , μεταξύ άλλων.

Βάση για παραγωγούς πλοίων: Jiangnan, Zhonghua και Waigaoqiao ναυπηγική.

Χρηματοοικονομικά

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση, πίσω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Nasdaq στα τέλη του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων που επικαλείται το χρηματιστήριο.

Ο αμερικανικός γίγαντας αμοιβαίων κεφαλαίων Vanguard ανακοίνωσε το 2020 ένα σχέδιο μεταφοράς των κεντρικών γραφείων του στην Ασία στη Σαγκάη από το Χονγκ Κονγκ.

Κόμβος καταναλωτών

Στη Σαγκάη, τα επίσημα στοιχεία για το 2021 δείχνουν:

Μέσο διαθέσιμο εισόδημα 78.027 γιουάν (12.288 $) — υπερδιπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο των 35.128 γιουάν (5.531 $).
Μέση καταναλωτική δαπάνη 48.879 γιουάν — επίσης διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο των 24.100 γιουάν.

Η Σαγκάη φιλοξενεί τρία από τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια στην Κίνα, σύμφωνα με το US News and World Report.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή