Ενδιαφέροντα ευρήματα για τις ιδεολογικές τάσεις των Ελλήνων έχει η έρευνα της «διαΝΕΟσις» που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc στο διάστημα 26 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου. Στο Β’ μέρος της έρευνας ζήτησε από τους 1.254 ερωτηθέντες να αξιολογήσουν οκτώ λέξεις που περιγράφουν διάφορες ιδεολογικές στάσεις.

Κακός ο καπιταλισμός για την πλειοψηφία, αρνητικές γνώμες για νεοφιλελευθερισμό και κομμουνισμό

Για δύο από αυτές η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει καλή άποψη: Τον σοσιαλισμό το 53,2% και τον φιλελευθερισμό το 52% τον θεωρούν «καλό». Για όλες τις άλλες στάσεις η πλειοψηφία έχει αρνητική άποψη και συγκεκριμένα το 47,6% έχει αρνητική άποψη για το «νεοφιλευθερισμό», ενώ για τον κομμουνισμό το 69,8% έχει επίσης αρνητική άποψη. Η πλειοψηρφία των ερωτηθέντων το 53,5% θεωρεί τον καπιταλισμό ως «κακό», ενώ το 31,8% τον θεωρεί «καλό» πράγμα.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της «διαΝΕΟσις» υπάρχουν και κάποιες ιστορικές αλλαγές στην τελευταία επταετία: Το 2015 το 52,5% των Ελλήνων θεωρούσαν την «Αριστερά» καλό πράγμα ενώ το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει το 2022 και κινείται στο 32%.

Διαβάστε επίσης «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»: Οι διευκρινίσεις του Αλ. Τσίπρα και το σχόλιο του Γ. Οικονόμου

Υποχωρούν οι θετικές γνώμες για τον ριζοσπαστισμό

Τότε το 40,5% θεωρούσαν τον «ριζοσπαστισμό» καλό πράγμα, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται κατά πολύ, στο 19,6%. Το 2018 το 41,1% θεωρούσαν τον «νεοφιλελευθερισμό» καλό πράγμα, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό μειώνεται σχεδόν στο μισό και πλέον μόνο το 25% θεωρεί πλέον ως κάτι καλό το «νεοφιλελευθερισμό». Καλο θεωρεί τον κομμουνισμό το 14,6%.

Μέσα σε όλες αυτές τις τάσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η γνώμη των ερωτηθέντων για την «Αριστερά» και τη «Δεξιά» ουσιαστικά συγκεντρώνει ισοδύναμα ποσοστά σχεδόν ταυτόσημα τόσο ως προς τις θετικές όσο και προς τις αρνητικές γνώμες.

Συγκεκριμένα «καλό» θεωρεί την Αριστερά το 32% ενώ την Δεξιά το 31,4%, ενώ «κακό» θεωρεί την Αριστερά το 50,5% και την Δεξιά το 50,3%.





Η πλειοψηφία απλώς ψηφίζει στις εκλογές ή αισθάνεται κοντά σε κάποιο κόμμα χωρίς ενεργή υποστήριξη

Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι η πολιτική τους ενδιαφέρει πολύ κατά 17,4%, αρκετά κατά 36,1%, λίγο απαντά το 27,7% ενώ καθόλου απαντά το 18,5%.

Ειδικότερα οι ερωτηθέντες οριοθετούν τη σχέση τους με την πολιτική ως εξής: Το «απλά ψηφίζω στις εκλογές» προηγείται καθώς συγκεντρώνει το 43,4% και ακολουθεί με 35,3% το «αισθάνομαι κοντά σε κάποιο κόμμα χωρίς όμως να το υποστηρίζω ενεργά».

Από εκεί και πέρα μονοψήφια ποσοστά συγκεντρώνουν οι επόμενες τρεις απαντήσεις. Το «υποστηρίζω ενεργά κάποιο κόμμα (υπερασπίζω τις θέσεις του, πηγαίνω όποτε μπορώ σε συγκεντρώσεις κλπ)» απαντά το 7,5%, το 5,6% δηλώνει ότι «είμαι μέλος κάποιου κόμματος», ενώ το 5,8% απαντά «δεν ασχολούμαι καθόλου/δεν ψηφίζω».




Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής