Ήπια πτωτικά έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς εν μέσω συνεχών ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές αναζήτησαν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως έδειξε και η νέα άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,11% στις 34.411 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,02% στις 4.391 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,14% στις 13.332 μονάδες.

Αν και υπήρξαν αγοραστικές δυνάμεις στην αγορά, η νέα άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου έχει ανακόψει μεγάλο μέρος αυτών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει σε νέο υψηλό τριών ετών, στο 2,884%. Η απόδοση ήταν στο 1,71% στην έναρξη του Μαρτίου, αλλά εκτινάχθηκε υψηλότερα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υιοθέτησε μια πιο επιθετική στάση νομισματικής πολιτικής.

Η Synchrony Financial ξεχώρισε σήμερα στον δείκτη S&P 500, καθώς έκλεισε με κέρδη 7%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Θετικά κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, μετά και τη νέα άνοδο του πετρελαίου. η Coterra Energy έκλεισε στο +5%, ενώ άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Valero και Phillips 66.

Στο +4% βρέθηκε η Bank of America, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν πτώση 13% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Τόσο οι αναλυτές όσο και η αγορά ανέμεναν ότι θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Wall Street βρίσκεται πλέον στη καρδιά των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τους επενδυτές να αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην καθοδήγηση, ειδικά σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες διαχειρίζονται τα αυξανόμενα κόστη. Η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε αύξηση 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 1981.

Νέο μέτωπο… ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου

Νέα άνοδο σημείωσε σήμερα το αργό πετρέλαιο, καθώς ξεπέρασε τα 113 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι εξελίξεις στη Λιβύη ενέτειναν την ανησυχία για τη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.

Σαν να μην έφταναν οι πιέσεις εφοδιασμού από τις κυρώσεις στη Ρωσία, η National Oil Corp της Λιβύης προειδοποίησε σήμερα ότι «ένα κύμα διαδηλώσεων» είχε αρχίσει να πλήττει τις εγκαταστάσεις της και κήρυξε ανωτέρα βία στο πετρελαιοπηγείο Al-Sharara και σε άλλες θέσεις. Επίσης, οι διαδηλώσεις στη Λιβύη κατά του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να κλείσει την παραγωγή στο Sharara, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της χώρας.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε στα 112,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοασυνεδριακά έφτασε και στα 113,80 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τις 30 Μαρτίου. Το αργό σημείωσε άνοδο 85 σεντς στα 107,80 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας έθεσαν ένα όριο στην άνοδο του πετρελαίου, καθώς έδειξαν ότι πιθανόν η ζήτηση για ενέργεια στην Κίνα θα επιβραδυνθεί. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η Κίνα διύλισε 2% λιγότερο πετρέλαιο τον Μάρτιο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, με τη διακίνηση να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο καθώς η άνοδος των τιμών του αργού συμπίεσε τα περιθώρια και τα αυστηρά lockdown έπληξαν τη ζήτηση.

Σε υψηλό ενός μήνα ο χρυσός

Άνοδο σχεδόν 1% σημείωσε σήμερα ο χρυσός, φτάνοντας σε υψηλό ενός μηνός, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις αύξησαν τη διάθεση για το “ασφαλές καταφύγιο” για το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης σημείωσε άνοδο 0,9% στα 1.993,07 δολάρια ανά ουγγιά, αφού ενδοσυνεδριακά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.

Η άνοδος του χρυσού ήρθε παρά την άνοδο των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018 και το ισχυρό δολάριο, το οποίο συνήθως μειώνει την διάθεση για χρυσό.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 1,5% στα 26,07 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα στα 26,21 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street