Στους κλάδους που θεωρούνται αμυντικοί για τους επενδυτές και στις μετοχές που προσφέρουν υψηλά μερίσματα αναμένεται να στραφεί τον επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς τροφοδοτείται από την γεωπολιτική αβεβαιότητα και την ανησυχία ότι η γερακίσια στροφή της Fed θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη. Ως αμυντικοί θεωρούνται οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, των βασικών καταναλωτικών αγαθών και των ακινήτων, οι οποίοι έχουν σημειώσει κέρδη τον Απρίλιο.

Παρόλο που στην αγορά επικρατούν πτωτικές τάσεις, οι κλάδοι αυτοί έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις τον  S&P 500 από την αρχή της χρονιάς.

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει σχεδόν 8% το 2022, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν κερδίσει πάνω από 6%, τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 2,5%, η υγειονομική περίθαλψη μειώθηκε κατά 1,7% και η ακίνητη περιουσία μειώθηκε κατά 6%.

Αν και η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι ισχυρή τώρα, αρκετές μεγάλες τράπεζες της Wall Street έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα επιθετικά μέτρα της Fed θα μπορούσαν να επιφέρουν ύφεση, καθώς περνούν στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η αγορά των αμερικανικών ομολόγων έστειλε ένα ανησυχητικό μήνυμα τον περασμένο μήνα, όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από τις αποδόσεις των  μακροπρόθεσμων ομολογιακών τίτλων. Το φαινόμενο, γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, έχει προηγηθεί παλαιότερων υφέσεων. Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτική αστάθεια δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές.  «Ο λόγος που οι αμυντικές μετοχές ξεπερνούν σε επιδόσεις είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν όλα αυτά τα αντίθετα προς την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γόουλτερ, επικεφαλής επενδύσεων στην Greenwood Capital.

Πρεμιέρα εταιρικών αποτελεσμάτων

Αυτή την εβδομάδα ξεκινάει και η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων και ανάμεσα τους βρίσκονται εταιρείες που ανήκουν στους αμυντικούς κλάδους, όπως ο κολοσσός στην υγειονομική περίθαλψη Johnson & Johnson και η Procter & Gamble. Οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινώσουν η Netflix και η Tesla.

Οι αμυντικές μετοχές έχουν αποδείξει την αξία τους στο παρελθόν. Σύμφωνα με έρευνα της DataTrek οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των βασικών προϊόντων ξεπέρασαν τον S&P 500 έως και 15 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής αβεβαιότητας τα τελευταία 20 χρόνια.

Η  οικονομολόγος και διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη New York Life Investments, Λώρεν Γκόντγουιν, εξήγησε στο Reuters ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατοπίσει τα χαρτοφυλάκια της προς τα βασικά προϊόντα, τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και μείωσε την έκθεση σε χρηματοοικονομικά και βιομηχανικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]