Με χτύπημα «στην καρδιά» του Ισραήλ απείλησε τη Δευτέρα ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, εάν το Τελ Αβίβ κάνει την «παραμικρή κίνηση» εναντίον της Τεχεράνης.

Μιλώντας σε στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα του Εθνικού Στρατού, ο Ραΐσι είπε ότι εάν η ασφάλεια του Ιράν απειληθεί από το Ισραήλ, οι ένοπλες δυνάμεις του θα ανταποδώσουν με ισχυρό χτύπημα.

«Το μήνυμά μας προς το Ισραήλ είναι ότι εάν επιδιώκετε εξομάλυνση των σχέσεων με χώρες της περιοχής, πρέπει να ξέρετε ότι ακόμη και οι παραμικρές κινήσεις σας δεν κρύβονται από την υπηρεσία πληροφοριών, την ασφάλεια και τον στρατό μας», διαμήνυσε ο Ραΐσι στην τελετή στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Και πρέπει να ξέρετε ότι αν κάνετε την παραμικρή κίνηση εναντίον του Ιράν, ο στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας θα είναι η καρδιά του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Νέα όπλα ιρανικής κατασκευής

Κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε στα περίχωρα της Τεχεράνης, ο ιρανικός στρατός παρουσίασε μια σειρά από όπλα ιρανικής κατασκευής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αμυντικά συστήματα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Kaman-22, ένα στρατηγικό drone μεγάλης εμβέλειας που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία του Ιράν, το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει διαφορετικά είδη φορτίου με διάρκεια πτήσης 24 ωρών.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, έχει επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 3000 χιλιομέτρων και ικανό να πετάξει έως και 8.000 μέτρα ψηλά από την επιφάνεια του εδάφους.

Επίσης μαχητικά αεροσκάφη του ιρανικού στρατού πραγματοποίησαν εναέριους ελιγμούς κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Στην «καλύτερη κατάσταση» ο στρατός του Ιράν

Ο Ραΐσι δήλωσε ότι ο στρατός του Ιράν έχει ενισχύσει την “αυτοδυναμία” του υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων, λέγοντας ότι βρίσκεται στην «καλύτερη κατάσταση» σήμερα.

Η φετινή παρέλαση για την Ημέρα του Εθνικού Στρατού ήρθε εβδομάδες αφότου το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ένα ισραηλινό «στρατηγικό κέντρο» στο Ερμπίλ στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ.

Η επίθεση με δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους, ήρθε ως απάντηση στη δολοφονία δύο μελών του IRGC σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ραΐσι δήλωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν, ότι το Ιράν «παρακολουθεί στενά» τις ενέργειες του Ισραήλ και δεν θα του επιτρέψει να «θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής μέσω οποιασδήποτε χώρας».

Το Ισραήλ κατηγορήθηκε για μια σειρά επιθέσεων δολιοφθοράς σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και τη δολοφονία ορισμένων κορυφαίων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα