Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στις 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί  παγκόσμια σύνοδος κορυφής με στόχο να τεθεί τέλος στην πανδημία και να υπάρξει προετοιμασία για μελλοντικές απειλές που συνδέονται με την υγεία,

Η σύνοδος, που θα διεξαχθεί μέσω διαδικτύου, θα συμπροεδρεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, η οποία είναι επικεφαλής της G7, την Ινδονησία, επικεφαλής της G20, τη Σενεγάλη, επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, και το Μπελίζ, επικεφαλής της Caricom (των χωρών της Καραϊβικής).

«Η σύνοδος κορυφής θα αυξήσει τις συλλογικές προσπάθειές μας προκειμένου να τεθεί τέλος στην οξεία φάση της επιδημίας της Covid-19 και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές απειλές που συνδέονται με την υγεία», ανέφεραν οι χώρες αυτές σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον.

Θα είναι η δεύτερη παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία, αφότου ξεκίνησε να εξαπλώνεται τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διοργανώσει μια παρόμοια σύνοδο κορυφής στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 κατά την οποία είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των ποσοστών εμβολιασμού στον κόσμο.

Και σήμερα, αν και το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 έχει σαφώς μειωθεί στον κόσμο, η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα της παραλλαγής Όμικρον, εμποδίζει πολλές χώρες να άρουν τους περιορισμούς, ξεκινώντας από την Κίνα όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να τελούν υπό περιορισμό.

Η αμερικανική κυβέρνηση και εκείνες των χωρών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, θέλουν επίσης να διατηρήσουν το αίσθημα του επείγοντος απέναντι στην επιδημία. «Πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Μαΐου καλούμε τους ηγέτες του πλανήτη, τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις και να προσφέρουν λύσεις για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, να σωθούν ζωές τώρα και να οικοδομηθεί μια καλύτερη υγειονομική ασφάλεια παντού στον κόσμο», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Η εμφάνιση και η εξάπλωση νέων παραλλαγών, όπως η Όμικρον, ενίσχυσαν την ανάγκη για μια νέα στρατηγική που θα αποσκοπεί στον έλεγχο της Covid-19», πρόσθεσε.

Και, αν και η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη αλλά περισσότερο μολυσματική, οι διοργανώτριες χώρες εκτιμούν πως είναι απαραίτητο να γίνουν τα πάντα προκειμένου επόμενες υγειονομικές καταστροφές να μην καταλάβουν εξαπίνης τον κόσμο.

«Ξέρουμε πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε τώρα για να οικοδομήσουμε, να σταθεροποιήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε την παγκόσμια ικανότητα την οποία έχουμε ανάγκη, όχι μόνο απέναντι στις παραλλαγές της Covid-19, αλλά και απέναντι σε άλλες υγειονομικές κρίσεις», προειδοποιούν.

Η ασθένεια της Covid-19 είναι μακράν του να έχει γίνει ενδημική και μπορεί ακόμη να προκαλέσει «μεγάλες επιδημίες», είχαν δηλώσει την Πέμπτη αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube