Κατά μια ποσοστιαία μονάδα, από το 84% στο 83%, μειώθηκε το 2021, το ποσοστό εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η μικρή αυτή μείωση αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη χρησιμοποίησαν περισσότερα αποθέματα από αυτά που είχαν σχηματίσει από τις εισαγωγές των προηγούμενων ετών.

Μάλιστα, η πτώση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το 2021 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση και στατιστική επεξεργασία των εν λόγω στοιχείων, το 2008, όπως επισημαίνεται.

Το κράτος μέλος της ΕΕ με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου το 2021, η οποία υπολογίζεται βάσει της σχέσης εισαγωγών/ζήτησης, ήταν η Μάλτα (104%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (102%) και την Ισπανία (101%), που αύξησαν τα αποθέματά τους.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφηκε στη Ρουμανία (24%), ακολουθούμενη από τη Δανία (26%) και την Ολλανδία (33%).

Ο αντίκτυπος μιας πιθανής διακοπής των εισαγωγών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σημασία του φυσικού αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, τονίζουν οι συντάκτες της στατιστικής ανάλυσης.

Ενώ η εξάρτηση από τις εισαγωγές στη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Εσθονία είναι σχεδόν 100%, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα είναι σχετικά χαμηλό (3%, 7% και 8% αντίστοιχα).

Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα βρίσκεται στην Ιταλία (40%) και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές είναι 94%.

Η Ολλανδία έχει το 2ο υψηλότερο ποσοστό φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα, ωστόσο η εξάρτησή της από τις εισαγωγές είναι πολύ μικρότερη, λόγω της εγχώριας παραγωγής.

Σε σύγκριση με το 2020, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφηκαν στη Μάλτα (από 96% το 2020 σε 104% το 2021), στην Ιρλανδία (από 64% σε 71%), και στη Ρουμανία (από 17% σε 24%).

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (από 121% σε 61%), στην Αυστρία (από 73% σε 51%) και στη Σλοβακία (από 88% σε 69%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή