Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν θα δημοσιεύει πλέον τα ονόματα των τραπεζών που συνδέονται με την εναλλακτική λύση της Μόσχας στο δίκτυο πληρωμών SWIFT, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κυρώσεις της Δύσης. 

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αρκετές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το SWIFT, με στόχο την απομόνωση της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αγορές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές τράπεζες που επηρεάζονται μπορούν να μεταβούν στην πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το οποίο ονομάζεται Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS). Μόλις την προηγούμενη χρονιά η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η εγχώρια διατραπεζική κίνηση θα μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί σε αυτήν την πλατφόρμα.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες λάβαμε την απόφαση να μην αποκαλύψουμε τη λίστα των οργανισμών που συνδέονται με το SPFS. Ωστόσο, αυτή η λίστα είναι διαθέσιμη για τους χρήστες του συστήματος», δήλωσε η κεντρική τράπεζα στο Reuters.

Η πλειονότητα των ρωσικών τραπεζών, μαζί με 52 ξένους τραπεζικούς οργανισμούς από 12 χώρες, έχουν πρόσβαση στο SPFS, όπως είπε η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα. Τον Μάρτιο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ήταν συνδεδεμένοι περίπου 400 χρήστες στο SPFC, το οποίο η Μόσχα δημιούργησε πριν από αρκετά χρόνια εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση στο SWIFT μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Παράλληλα κάλεσε τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) να επεκτείνουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων και να ενσωματώσουν συστήματα πληρωμών.

Η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει τη δημόσια δραστηριότητά της, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της δημοσίευσης στοιχείων για το εξωτερικό χρέος και της ανάλυσης των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος. Νωρίτερα τον Απρίλιο, σταμάτησε επίσης προσωρινά τη δημοσίευση στοιχείων για το εξωτερικό εμπόριο σε μηνιαία βάση, στην πρώτη τέτοια αναστολή από το 1997.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως