Σημαντικά χαμηλότερο έλλειμμα αναμένει η Ελλάδα για το 2021 επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις θετικές εξελίξεις που αναμένει η κυβέρνηση την Παρασκευή από τη Eurostat. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πως η βελτίωση του ελλείμματος ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 1,5% του ΑΕΠ το 2021, δηλαδή πάνω από 2,5 δισ. ευρώ (βάσει του ΑΕΠ του 2021) γεγονός που ενισχύει, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, την  αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Εμμέσως – σε συνδυασμό με την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους- αυξάνει τα περιθώρια για τις νέες παρεμβάσεις στήριξης που καταγράφει ο παρών συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση εξάλλου αναμένουν τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για το πως θα αντιμετωπιστεί κοινά το ενεργειακό κόστος. Πηγές σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης εκτιμούσαν ότι είναι δύσκολο το σχήμα επιδοτήσεων να αλλάξει το Μάιο καθότι θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί πρακτικά η όποια παρέμβαση.

Θετικό σήμα στις αγορές

Τι σημαίνει το καλύτερο έλλειμμα; Η επιβεβαίωση αυτή στις 22 Απριλίου από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στέλνει θετικό σήμα προς αγορές και Βρυξέλλες για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων και στρώνει επίσης το δρόμο για τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερων δημοσιονομικών περιθωρίων για τις νέες πολιτικές στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστος. Θετικά είναι επίσης τα σημάδια αντοχών στα κρατικά έσοδα κατά τις πρώτες ημέρες του Απριλίου βάσει των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα έσοδα από φόρους για τον Μάρτιο ανήλθαν σε 3.439 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Μικρότερη πίεση

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το μικρότερο έλλειμμα από τις προβλέψεις δεν είναι ποσό που μεταφέρεται. Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τον ESA έδειχναν έλλειμμα στο 7%, επομένως πλέον θα «κλείσει» στο 5,5%. Οι ίδιες πηγές  εξηγούν πως το πιο χαμηλότερο έλλειμμα δείχνει μία μικρότερη πίεση στα δημοσιονομικά για εφέτος, και αποδεικνύει  πως οι στόχοι επιτυγχάνονται. Πηγές διευκρινίζουν ότι το λιγότερο έλλειμμα για το 2021 σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μικρότερη δημοσιονομική εξυγίανση από ότι θα χρειαζόμασταν. Αυτό θα πιεσει λιγότερο τα δημόσια οικονομικά.

Στο επίκεντρο πλέον είναι οι στόχοι για το έλλειμμα το 2022 και αν θα επιτευχθεί το 1,4% έλλειμμα εφέτος. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις θα φανούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και οι αλλαγές αναμένεται να αποτυπωθούν από τον Μάιο στην κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου και θα είναι αναλόγως του πακέτου στήριξης.

Άνοδος στα έσοδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως «η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Τα έσοδα από φόρους ήταν  αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου κάτι που υπεραντιστάθμισε τις πολύ υψηλές επιστροφές εσόδων οι οποίες ήταν  αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο». Υπογράμμισε ότι «στις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου πιθανώς η βελτίωση να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων