Παρά τις νέες προκλήσεις, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις πολλές από τις δυσκολίες του παρελθόντος και βρίσκεται μπροστά σε ένα ταξίδι οικονομικής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης, εκτίμησαν μεταξύ άλλων κορυφαία στελέχη της επενδυτικής κοινότητας στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link για τη χώρα μας στη Νέα Υόρκη.

Το 2021 αποτέλεσε ένα κομβικό έτος για την αγορά μετοχών στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ περίπου 4 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια αντλήθηκαν μόνο από 3 ελληνικές εταιρείες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ) σε σχέση με μηδενική άντληση νέων κεφαλαίων στο ΧΑ από το 2016 μέχρι σήμερα, σημείωσε ο Δημήτρης Κοφίτσας της Goldman Sachs.

Στο επίκεντρο των ξένων η Ελλάδα

Η Ελλάδα ξαναμπήκε στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών ύστερα από πολλά χρόνια απραξίας, ανέφερε ο ίδιος, ενώ εκτιμά πως θα δούμε περισσότερες ελληνικές εταιρείες να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο άντλησης ξένων θεσμικών κεφαλαίων καθώς τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, που η αγορά άνοιξε για τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες σε συγκεκριμένους κλάδους προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό «υπεραξίας» και «υψηλής ανάπτυξης», δηλαδή ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά ταυτόχρονα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Για τον Απόστολο Γκουτζίνη της Milbank, οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν μεσοπρόθεσμα ευκαιρίες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους και να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, αλλά, πιο έντονα από ποτέ, θα υπάρξει μια φυγή προς την ποιότητα, ισχυρές ομάδες διαχείρισης, ισχυρά επιχειρηματικά σχέδια. Οι επενδυτές θα είναι επιλεκτικοί και έντιμοι και οι πιθανοί εκδότες των κεφαλαιαγορών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και προσεκτικοί.

Τα ομόλογα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα αναδείχθηκαν ως τα προτιμητέα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σημείωσε η Myriam Zapata της BNP Paribas, κάτι που αποτελεί ευκαιρία και για την Ελλάδα, δίνοντας στους έλληνες εκδότες μια επιλογή διαφοροποίησης στην αποστολή τους να μεταβούν σε μια καθαρότερη παγκόσμια οικονομία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που δρομολογούνται σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία, οι καθαρές τεχνολογίες και o ψηφιακός μετασχηματισμός, σημείωσε η Αλεξάνδρα Κονίδατης HSBC, σημειώνοντας πως η τράπεζά της έχει ηγηθεί σημαντικών συναλλαγών από έλληνες εκδότες τον τελευταίο χρόνο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων συνδεδεμένων με στόχους ESG, όπως πράσινα ομόλογα και ομόλογα με δείκτη αειφορίας.

Ο Αλεξ Φωτακίδης της CVC Capital Partners σημείωσε πως η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα είναι θετική, καθώς έγιναν σε αναπτυσσόμενους τομείς, εκτιμώντας μάλιστα πως οι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές έχουν να διαδραματίσουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο αναπτυξιακό ταξίδι της χώρας. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να παρακολουθεί στενά την Ελλάδα, όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις με καλή συσχέτιση απόδοσης – ρίσκου σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα, όπως μετοχές, ομόλογα, ιδιωτικά κεφάλαια, έργα υποδομών και ακίνητα, επισήμανε και ο Γιώργος Ανδριανόπουλος της Partners Group.

Ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους, ιδίως στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην ψηφιακή τεχνολογία «βλέπει» ο Αναστάσιος Αστυφίδης της Ambrosia Capital, θεωρώντας πως και ο τραπεζικός τομέας μπορεί πλέον να κοιτάξει μπροστά.

Ο Γιώργος Ελεκίδης της Bain Capital Credit εκτίμησε πως παρά την επιβράδυνση της οικονομίας ως συνέπεια του πολέμου, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνοντας το χαμηλό σημείο εισόδου, ενώ ο Δημήτριος Αθανασόπουλος της AXIA Ventures Group Ltd επισήμανε την αύξηση-ρεκόρ των ξένων επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η ενέργεια, οι κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη και τα ακίνητα. Ορισμένοι επιδιώκουν μάλιστα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών τους στη χώρα, όπως εταιρείες private equity, funds υποδομών, κρατικά επενδυτικά ταμεία και family offices, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να προσφέρει ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλότερο προφίλ ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές