Περίπου 10 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα απέσυραν οι Ρώσοι από τις τράπεζες τον Μάρτιο.

Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας την Τετάρτη, τα ρωσικά νοικοκυριά απέσυραν ξένο νόμισμα αξίας 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους λογαριασμούς τους τον Μάρτιο και οι τράπεζες μείωσαν τον νέο εταιρικό δανεισμό κατά περίπου το ένα τρίτο, καθώς οι δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν πανικοβάλει τους καταναλωτές.

«Το τρίμηνο ήταν δύσκολο, για να το πω ωμά. Ήταν πολύ ανησυχητικό σε ορισμένες στιγμές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, η κατάσταση κατάφερε να σταθεροποιηθεί”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντανίλοφ, διευθυντής του τμήματος τραπεζικής ρύθμισης και ανάλυσης της κεντρικής τράπεζας.

«Ο τραπεζικός τομέας αντιμετώπισε σημαντική εκροή κεφαλαίων στα τέλη Φεβρουαρίου», είπε. «Οι άνθρωποι έβγαλαν χρήματα από τους λογαριασμούς τους πανικόβλητοι, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους».

Τα κεφάλαια που διατηρούνται σε καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (14,72 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Φεβρουάριο, ανέφερε η τράπεζα σε μηνιαία έκθεση για την ανάπτυξη του ρωσικού τραπεζικού τομέα, και η πτώση συνεχίστηκε τον Μάρτιο, με εκροές 236 δισ. ρουβλιών.

Σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές αυτής της σειράς, η κεντρική τράπεζα δεν αποκάλυψε τα κέρδη του τραπεζικού τομέα.

Ο καταναλωτικός δανεισμός μειώθηκε κατά 1,9% τον Μάρτιο, καθώς ο τραπεζικός τομέας δέχτηκε πλήγμα από την έκτακτη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, οι αυξανόμενες τιμές συμπίεσαν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και εξαπλώθηκε η αβεβαιότητα για τις προοπτικές απασχόλησης, ανέφερε η τράπεζα.

Ο όγκος των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 2,1% τον Μάρτιο σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ρούβλια, τα οποία η κεντρική τράπεζα κατέβαλε σε ένα κρατικό πρόγραμμα στεγαστικών δανείων.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αναμένει η αύξηση των στεγαστικών δανείων να επιβραδυνθεί στο 10%-15% το 2022, από περισσότερο από 30% το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή