Στο 17,62% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στη Ρωσία κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, από το 17,49% μία εβδομάδα νωρίτερα, καθώς οι αρχές παρακολουθούν πλέον στενά τους δείκτες καθώς ο βαλλόμενο λόγω των κυρώσεων ρούβλι έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. Στα επίπεδα αυτά ο δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τις αρχές του 2002.

Συνολικά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ήτοι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα αυξάνοντας την πίεση που δέχεται η ρωσική κοινωνία.

Στις αρχές του μηνός, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια από το 20% στο 17%, μετά την αιφνιδιαστική κάθετη αύξηση τους τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να μειώσει τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί πως μπορεί να προχωρήσει και σε νέες περικοπές στα επόμενα συμβούλια επιλέγοντας για την ώρα να μην δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Αναλυτές, λοιπόν, θεωρούν πως οι πιέσεις στις τιμές θα διογκωθούν περαιτέρω.

Σε δηλώσεις του, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 20% μέσα στη χρονιά. Αν και ξένοι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters υποστήριξαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί φέτος στο 23,7%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής