Φορολογικές ελαφρύνσεις θα ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι επικεφαλής και μεγιστάνες των εγχώριων ομίλων μετάλλων και ορυχείων σε συνάντηση που θα έχουν στο Κρεμλίνο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που τους προκαλεί ο πόλεμος και κυρίως οι δυτικές κυρώσεις.
Η ρωσική κυβέρνηση είχε προχωρήσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των εταιρειών που είχαν να κάνουν με τον κλάδο των πρώτων υλών λαμβάνοντας υπόψη το ράλι των διεθνών τιμών. Με τα δεδομένα να έχουν πλέον αλλάξει οι μεγιστάνες του κλάδου θέλουν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει πίσω τις επιβαρύνσεις αυτές.
Για παράδειγμα η κορυφαία χαλυβουργική Novolipetsk Steel PJSC θα επιβαρυνθεί από τους νέους φόρους κατά 300 με 500 εκατ. δολάρια φέτος.
Από τους επιπλέον αυτούς φόρους στις εταιρείες μετάλλων και ορυχείων το ρωσικό κράτος είχε υπολογίσει πως θα συγκέντρωνε επιπλέον 160 δισ. ρούβλια (ήτοι 2 δισ. δολάρια) μεταξύ 2022 και 2024.
Αν και η παραγωγή στον μεταλλουργικό κλάδο δεν έχει επηρεαστεί για την ώρα σημαντικά, ο κλάδος διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για νέα συμβόλαια, καθώς οι ξένοι αγοραστές διστάζουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
«Όπως άλλες βιομηχανίες, οι ρωσικές εταιρείες μετάλλων και ορυχείων έχουν αρχίσει να βρίσκονται αντιμέτωπες με εχθρικές διαθέσεις» σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοινώνοντας πως στο πλαίσιο και της συνάντησης η κυβέρνηση επεξεργάζεται την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου για τη στήριξη του κλάδου και την αντίδραση της σε εχθρικές κινήσεις από… μη φιλικές χώρες.
Σημειωτέον πως οι μεγιστάνες του κλάδου, όπως ο ιδιοκτήτης της Severstal PJSC Αλεξέι Μορντάσοφ, ο Βίκτορ Ρασνίκοφ της Magnitogorsk Iron & Steel PJSC και ο Αντρέι Μελνιτσένκο θεωρούνται από τους ολιγάρχες που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και γι’ αυτό «φιγουράρουν» ψηλά στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Δύσης.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ