Φορολογικές ελαφρύνσεις θα ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν,  οι επικεφαλής και μεγιστάνες των εγχώριων ομίλων μετάλλων και ορυχείων σε συνάντηση που θα έχουν στο Κρεμλίνο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που τους προκαλεί ο πόλεμος και κυρίως οι δυτικές κυρώσεις.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε προχωρήσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των εταιρειών που είχαν να κάνουν με τον κλάδο των πρώτων υλών λαμβάνοντας υπόψη το ράλι των διεθνών τιμών. Με τα δεδομένα να έχουν πλέον αλλάξει οι μεγιστάνες του κλάδου θέλουν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει πίσω τις επιβαρύνσεις αυτές.

Για παράδειγμα η κορυφαία χαλυβουργική Novolipetsk Steel PJSC θα επιβαρυνθεί από τους νέους φόρους κατά 300 με 500 εκατ. δολάρια φέτος.

Από τους επιπλέον αυτούς φόρους στις εταιρείες μετάλλων και ορυχείων το ρωσικό κράτος είχε υπολογίσει πως θα συγκέντρωνε επιπλέον 160 δισ. ρούβλια (ήτοι 2 δισ. δολάρια) μεταξύ 2022 και 2024.

Αν και η παραγωγή στον μεταλλουργικό κλάδο δεν έχει επηρεαστεί για την ώρα σημαντικά, ο κλάδος διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για νέα συμβόλαια, καθώς οι ξένοι αγοραστές διστάζουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

«Όπως άλλες βιομηχανίες, οι ρωσικές εταιρείες μετάλλων και ορυχείων έχουν αρχίσει να βρίσκονται αντιμέτωπες με εχθρικές διαθέσεις» σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοινώνοντας πως στο πλαίσιο και της συνάντησης η κυβέρνηση επεξεργάζεται την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου για τη στήριξη του κλάδου και την αντίδραση της σε εχθρικές κινήσεις από… μη φιλικές χώρες.

Σημειωτέον πως οι μεγιστάνες του κλάδου, όπως ο ιδιοκτήτης της Severstal PJSC Αλεξέι Μορντάσοφ, ο Βίκτορ Ρασνίκοφ της Magnitogorsk Iron & Steel PJSC και ο Αντρέι Μελνιτσένκο θεωρούνται από τους ολιγάρχες που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και γι’ αυτό «φιγουράρουν» ψηλά στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Δύσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή