Μέσα σε 24 ώρες θα πρέπει να αφαιρούν περιεχόμενο που θεωρείται παράνομο από την κυβέρνηση του Βιετνάμ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό προβλέπεται σε τροποποίηση της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας την οποία προωθεί η ηγεσία της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις που προγραμματίζεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο, θα καταστήσουν το Βιετνάμ, την αγορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Facebook, ως ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα στον κόσμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 24ωρο χρονικό πλαίσιο για την κατάργηση του «παράνομου περιεχομένου και υπηρεσιών» δεν θα έχει περίοδο χάριτος, ενώ οι ενεργές «παράνομες ζωντανές ροές» πρέπει να αποκλειστούν εντός τριών ωρών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι δεν ποινές για τους παραβάτες θα φτάνει μέχρι και απαγόρευση λειτουργίας της πλατφόρμας στη χώρα.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να έχουν ήδη ενημερωθεί ότι το περιεχόμενο που θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια πρέπει να απομακρύνεται αμέσως.

Επί του παρόντος, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν περιθώριο μερικών ημερών για να χειριστούν σχετικές απαιτήσεις από την κυβέρνηση, ανέφεραν οι πηγές.

Οι εκπρόσωποι της Meta Platforms, της ιδιοκτήτριας Facebook, και της Alphabet στην οποία ανήκει το YouTube και η Google, καθώς και το Twitter αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους ισχύοντες τοπικούς νόμους για να διασφαλίσει ότι το TikTok παραμένει ένας ασφαλής χώρος δημιουργικής έκφρασης, δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόσωπός του στο Βιετνάμ.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ετοιμάζεται επίσης να επιβάλει κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με το Reuters.

Μεγάλη αγορά

Το Βιετνάμ, με πληθυσμό 98 εκατομμυρίων, συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες αγορές του Facebook με αριθμούς χρηστών με 60-70 εκατομμυρίων ατόμων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας του 2021.

Η δραστηριότητα του Facebook στη χώρα ισοδυναμεί με περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως και είναι πιο κερδοφόρα από πολλές ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με γνώστες του θέματος.

Το YouTube έχει 60 εκατομμύρια χρήστες στο Βιετνάμ και το TikTok έχει 20 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης του 2021. Το Twitter δεν είναι τόσο δημοφιλές, με την πλειονότητα των Βιετναμέζων να το θεωρούν αγγλικό φόρουμ.

Όμως η αγορά θέτει ηθικά προβλήματα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ ανέχεται ελάχιστη κριτική και τα δικαστήρια της χώρας έχουν επιβάλει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης σε αντιφρονούντες και ακτιβιστές για αναρτήσεις που επικρίνουν την κυβέρνηση στο Facebook και στο YouTube, τονίζει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία