Στο στόχαστρο του νέου γύρου των αμερικανικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπαίνει μια σημαντική εμπορική τράπεζα της Ρωσίας και ένα «ένα παγκόσμιο δίκτυο» που απαρτίζεται από περισσότερα από 40 άτομα και οντότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο δίκτυο βρισκόταν υπό την ηγεσία του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, του οποίου οι δραστηριότητες είχαν επεκταθεί μέχρι και την Ελλάδα.

Η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει ότι παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου ολιγάρχη, ενώ οι επιχειρήσεις στις οποίες διαθέτει ποσοστό πάνω από 50%, μπαίνουν υπό καθεστώς κυρώσεων.

Στο στόχαστρο και η δράση του στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχε ασκήσει δίωξη προ ημέρων στον Κονσταντίν Μαλοφέγεφ για απόπειρα παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων, προσπάθεια δημιουργίας φιλορωσικού δικτύου σε Ελλάδα και Βουλγαρία και προσπάθεια μεταφοράς 10 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανική τράπεζα σε συνεργάτη του στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον κατηγόρησε για συνωμοσία καθώς ο Μαλοφέγεφ είχε προσλάβει τον Αμερικανό Jack Hanick προκειμένου να στήσει δίκτυο φιλορωσικών ΜΜΕ στα Βαλκάνια, και την Ελλάδα.

Στήριξη στους αυτονομιστές του Ντονέτσκ

Μάλιστα, ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη από το 2014 στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε κατηγορηθεί για παροχή οικονομικής στήριξης στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ και προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης, της ασφαλείας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Τέλος, οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ επιτελούσε τον ρολό του ενδιάμεσου παράγοντα, φέρνοντας σε επαφή την κυβέρνηση της Ρωσίας με φιλορώσους πολιτικούς στην Ευρώπη και ενισχύοντας οικονομικά ιδρύματα και φορείς που προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κυβερνήσεων.

Όπως είχε ανακοινώσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, «όπως φέρεται στο κατηγορητήριο, ο Κονσταντίν Μαλοφέγεφ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που έχει τιμωρηθεί από το 2014 επειδή απειλούσε την Ουκρανία και παρείχε οικονομική υποστήριξη στην αυτονομιστική περιοχή του Ντόνετσκ. Ο Μαλοφέγιεφ παραβίασε εν γνώσει του τις κυρώσεις των ΗΠΑ πληρώνοντας για υπηρεσίες ενός Αμερικανού (σ.σ του Hanick) και επιδιώκοντας να μεταφέρει χρήματα που είχαν επενδυθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως λέγεται, ο Μαλοφέγεφ συνωμότησε με τον Hanick και άλλους για να μεταφέρει παράνομα μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επένδυση αυτή θα γινόταν μέσω μιας τράπεζας των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμπόδιζαν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Μαλοφέγιεφ.

Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης για επενδύσεις του Μαλοφέγιεφ στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο Jack Hanick ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. Μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή