Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπορίς Τζόνσον στην Ινδία, είχε ως βασικό στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον ασιατικό γίγαντα μέχρι τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας τομέας στον οποίο φαίνεται ότι οι δύο πλευρές θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν.

Όπως γράφει το BBC κανένα άλλο έθνος δεν πίνει τόσο ουίσκι όσο η Ινδία. Αλλά κάθε μπουκάλι σκωτσέζικο που πωλείται στην Ινδία συνοδεύεται από μια βαριά τιμή, χάρη στους δασμούς 150% στα εισαγόμενα ποτά. Έτσι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία του ουίσκι που πίνεται στην χώρα παρασκευάζεται εντός των συνόρων της. Το σκωτσέζικο ουίσκι αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της αγοράς.

Και η Scotch Whisky Association, ασκεί πιέσεις για κατάργηση των δασμών, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1 δισεκατομμύριο στερλίνες σε διάστημα πέντε ετών.

Δεν είναι μόνο το ουίσκι: η Ινδία συνήθως εφαρμόζει πολύ υψηλούς εμπορικούς φραγμούς – είτε πρόκειται για δασμούς, ποσοστώσεις ή περιορισμούς στις επενδύσεις –  σε εισαγόμενα προϊόντα. Τα ξένα αυτοκίνητα προσελκύουν δασμούς έως και 100% για παράδειγμα.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία ξεκίνησαν συνομιλίες με στόχο να εξασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2022. Ο τρίτος γύρος ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει τις εξαγωγές προϊόντων όπως το σκωτσέζικο ουίσκι

Η υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Anne-Marie Trevelyan λέει ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν μια «χρυσή ευκαιρία» ίσως υπερδιπλασιάζοντας το συνολικό εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2035, μια αύξηση περίπου 28 δισ. λιρών.

Η Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνήψαν πρόσφατα συμφωνίες με την Ινδία, επομένως οι ελπίδες είναι μεγάλες.

Ωστόσο, όσον αφορά αυτές τις συζητήσεις, τόσο η Ινδία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λίστες επιθυμιών, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν μεγάλα εμπόδια μέχρι να φτάσουν στη γραμμή τερματισμού.

Η Βρετανία θα ήθελε περισσότερη πρόσβαση στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ινδίας, τομείς στους οποίους η Ινδία αντιστέκεται παραδοσιακά στην ξένη εμπλοκή. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ινδία μπορεί να κάνει πίσω σε κάποια θέματα με αντάλλαγμα να ανοίξει ο δρόμος προς τη βρετανική αγορά για ινδικά προϊόντα, όπως φάρμακα, αλλά και να χορηγούνται περισσότερες βίζες σε Ινδούς εργαζόμενους.

Τόσο ο Μόντι όσο και ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να εξετάσουν τις πολιτικές επιπτώσεις οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς μετανάστευσης που βασίζεται στα σημεία μετά το Brexit, περισσότεροι από 60.000 Ινδοί έλαβαν βίζα ειδικευμένων εργαζομένων πέρυσι, περίπου τα δύο πέμπτα του συνόλου. Ο Amitendu Palit από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ο οποίος ήταν προηγουμένως στο Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να προχωρήσει περαιτέρω, επιτρέποντας σε περισσότερους Ινδούς επαγγελματίες να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως