Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας  (ΙΑΕΑ) «έναν ολοκληρωμένο κατάλογο εξοπλισμού» που χρειάζεται για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Και πρόσθεσε, ότι στον κατάλογο περιλαμβάνονται συσκευές μέτρησης ακτινοβολίας, προστατευτικό υλικό, βοήθεια που σχετίζεται με υπολογιστή, συστήματα τροφοδοσίας και γεννήτριες ντίζελ.

«Θα συντονίσουμε την βοήθεια που θα παράσχουν η ΙΑΕΑ και τα κράτη μέλη της, μεταξύ άλλων με την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι πολύ ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έχουν ήδη δηλώσει ότι θα προσφέρουν».

Η Ουκρανία διαθέτει 15 επιχειρησιακούς αντιδραστήρες σε τέσσερις σταθμούς, εκ των οποίων οι επτά είναι επί του παρόντος συνδεδεμένοι στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Ο Γκρόσι είπε ότι η ΙΑΕΑ εξακολουθεί να μην λαμβάνει απομακρυσμένη μετάδοση δεδομένων από τα συστήματα παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένα στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ που δεν λειτουργεί.

Την επόμενη εβδομάδα ο Ρόσι πρόκειται να επισκεφθεί τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έφυγαν στις 31 Μαρτίου. Είπε ότι θα παραδώσει εξοπλισμό παρακολούθησης ακτινοβολίας καθώς και εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή